Овочеві культури по різному переживають нестачу вологи...
Овочеві культури по різному переживають нестачу вологи. Одні дуже вимогливі до неї (редиска, редька, капуста, огірки, кабачки, патисони, перець) — всі вони мають невелику кореневу систему і дуже крупне листя. Менш вибагливі (томати, морква, петрушка, селера, пастернак, буряки, картопля, щавель, горох, квасоля) — в них добре розвинута коренева система, порівняно невелике листя. Ці рослини можуть брати вологу з грунту. Є й посухостійкі культури (гарбузи, кукурудза). Вони вміють добувати воду із нижніх шарів грунту і бережливо використовувати її. Способів поливу рослин не так уже і багато: у борозни, дощування, за допомогою шлангу чи лійки. Коли ж і в яку пору доби поливати рослини? Звісно, дачники над цим не задумуються. Поливають тоді, коли доберуться до своєї «фазенди». Це й погано. У спекотливі дні поливати рослини не треба, тому що вода швидко випаровується, і на поверхні грунту утворюється кірка. До того ж, при поливі холодною водою листя «обпікається». Тому це найкраще робити в похмурі дні, а також у вечірні години. Після поливу вранці добре підрихлити чи замульчувати грунт — це сприяє тривалішому утриманню вологи. Коли надто вже пече сонце, то під такі культури, як огірки, кабачки, патисони можна внести трохи води (5—10 л на кв.м). Тоді вони не в’янутимуть. Зазначимо, що температура її не повинна бути нижчою 18 градусів.