Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ПІСНІ З ОЗЕРНОГО КРАЮ

З творчим звітом “Моя ти, земле калинова, вклоняюсь піснею тобі” приїхали до Луцька аматорські художні колективи Любомльського району...

З творчим звітом “Моя ти, земле калинова, вклоняюсь піснею тобі” приїхали до Луцька аматорські художні колективи Любомльського району. Одразу слід сказати, що любомльчанам вдалося гарно завершити перший етап звітів районів.
Лучани, гості міста мали приємність ознайомитися з виставкою народних умільців. Безперечно, їх пильну увагу й захоплення привертала експозиція художніх творів Валентини Михальської, лауреата обласної літературно-мистецької премії імені Йова Кондзелевича. На цій виставці — чаруючі душу і серце акварелі художниці, майстерно створені нею портрети наших відомих сучасників, власне, твори у яких стільки краси, ніжності, як, певно, і душі самої самої художниці, хоч вона і прикута до інвалідного візка.
Тут же великий цикл вишивок на релігійну тематику. Це твори учнів Головненської спеціальної школи-інтернату. Виставка вишитих ікон Олександра Красицького має тематичну назву “Дорога до храму”. Викликали захоплення і різьба по дереву, і ткацтво, і багато інших виробів, у яких вміння, душа і серце їхніх творців.
Привітали аматорів сцени, присутніх у залі, мовили на їх адресу добре слово заступник голови облдержадміністрації Степан Родич, заступник голови обласної ради Василь Струк. До того ж Степан Родич поздоровив з професійним святом, яке співпало з творчим звітом району, журналістів, присутніх у залі.
Голова райдержадміністрації Святослав Гаврилюк розповів про творчі і трудові успіхи району, назвав імена людей, вихідців з Любомльського району, якими гордиться край. Він вручив представникам обласної влади портрет Лесі Українки, вишитий учнями Головненської спеціалізованої школи для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. А дівчата в українських костюмах піднесли на вишиваному рушнику коровай.
Концерт розпочався прологом, який відрізнявся оригінальністю. До теми війни і подвигу народного звернулася народна аматорська хорова капела села Згорани, хор педагогічних працівників району, аматорський хор “Любава” та духовий оркестр народного Будинку культури.
І, звичайно ж, відомий не тільки в районі, а й у сусідній Білорусі та й в інших регіонах народний аматорський хор ветеранів війни і праці “Осіннє золото”. А потім ветеранів було запрошено до залу, а юні учасниці концерту вручили їм квіти.
Звернулися учасники творчого звіту до стрілецьких пісень. Великий успіх випав на долю наймолодшого учасника концерту, соліста районного Будинку культури Владислава Ваколюка, який виконав стрілецьку пісню “Гей, там, на півночі Волині”. Цю ж тему продовжив чоловічий вокальний ансамбль районного Будинку культури.
Широко були представлені на концерті таланти освітян району. Зокрема, виступали академічна хорова капела педагогічних працівників району, вокальна група учнів Куснищанської загальноосвітньої школи, дуети з цієї школи у складі Вікторії Югай та Людмили Оксентюк у супроводі ансамблю народних інструментів музичної школи, зразковий дитячий танцювальний колектив “Хуторянка” Головненської загальноосвітньої школи. Щирих оплесків удостоїлися танцюристи зведеного колективу бального танцю “Едельвейс” з Римачівської школи, Любомльської районної гімназії, учениця Любомльської загальноосвітньої школи № 2 вокалістка Юлія Грицюк.
Полонила своїм акапельним співом солістка Машівського сільського Будинку культури Юлія Тімірова, сподобалися глядачам дуети, тріо, вокальний жіночий ансамбль районного Будинку культури, зокрема співаки Ірина Березюк, Валентин Богдан, Надія Шоцька, Любов Ганайлюк, Ірина Охманюк.
На звітному концерті лучани мали приємність зустрітися з родинним тріо настоятеля Головненської церкви отця Святослава його дружини Тамари і доньки Мар’яни, ансамблем бандуристів районного Будинку культури, джазовим квартетом викладачів музичної школи.
Начальник районного відділу культури В’ячеслав Климович — чудовий музикант, багатолітній незмінний керівник духового оркестру. З успіхом виступав під його керівництвом духовий оркестр разом із солісткою-баяністкою Наталією Ющук і на нинішньому концерті.
Оригінальними були виступи народного аматорського хору районного Будинку культури “Любава” та гостей із гміни Дорогуськ сусідньої Республіки Польща. Заслужено їх нагородили присутні бурхливими оплесками, як і народний ансамбль “Вербиченька” районного Будинку культури. Звичайно ж, не обійшлося без фольклорної композиції “Веселися, всенький рід”, яку підготували і показали лучанам фольклорні колективи з Куснищ, Радехова, Гущі, Забужжя, Головно.
Концерт завершився виступом академічної хорової капели із Згоран, до якої приєдналися всі учасники концерту, виконуючи твір “Єдності дай, Боже, нам всім!”.
На сцену винесли квіти від обласної та раойнної влад. Щиро подякував аматорам сцени, лучанам, які підтримували самодіяльних артистів оплесками, голова Любомльської районної ради Михайло Ющук.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel