Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

СЕРЕД ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ БАГАТО ЖІНОК

На початок 2004 року в області працювало 5,7 тисячі осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про державну службу»...

На початок 2004 року в області працювало 5,7 тисячі осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про державну службу», або третина усіх зайнятих в органах управління та 2,4 відсотка в економіці та соціальній сфері.
Це дещо більше, ніж торік. У загальній кількості державних службовців не враховано: військовослужбовців, працівників податкової адміністрації, на яких не поширюється дія зазначеного закону, працівників митної служби, окремі категорії працівників юридичних установ, а також посадових осіб місцевого самоврядування згідно з Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування».
Розподіл державних службовців по регіонах свідчить, що найбільше їх в обласному центрі (третина), а також в Маневицькому, Камінь-Каширському та Горохівському районах (по 201—244 особи). Водночас спостерігається нерівномірне їх співвідношення щодо кількості населення. Так, найбільше державних службовців в розрахунку на 10000 мешканців припадає в Шацькому (63 особи), Турійському (54) та Локачинському (51) районах.
Із кожних 100 державних службовців 27 займають посади керівників, 73 — спеціалістів. Троє з чотирьох службовців — жінки, причому серед керівників їх дещо більше половини, серед спеціалістів — 78 відсотків. Чоловіки, як правило, займають вищі посадові категорії. Так, серед керівників першої—четвертої категорії їх частка становить 69 відсотків.
Із загальної кількості державних службовців 96 відсотків мають вищу освіту, при цьому 73 відсотки — закінчили вищі учбові заклади ІІІ-ІV рівня акредитації. Серед останніх 9 осіб мають науковий ступінь, четверо — вчене звання.
З прийняттям Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» було запроваджено окремо облік посадових осіб місцевого самоврядування, серед яких окремі категорії раніше відносились до державних службовців. На 1 січня 2004 року в області працювало 2,1 тисячі посадових осіб, що на 19,2 відсотка більше, ніж на 1 січня 2003 року, з них 60 відсотків було зайнято в сільських та селищних радах, 31 — в міськвиконкомах міст обласного та районного значення, 6 — в обласних та районних радах. Збільшення кількості посадових осіб зумовлено в основному наданням відповідного статусу бухгалтерам сільських та селищних рад.
Попри те, що заробітна плата державних службовців та посадових осіб вища, ніж в середньому в економіці та соціальній сфері області, темпи її росту торік були нижчими і склали відповідно 11 і 9 відсотків проти 26 відсотків в області. Середньомісячна заробітна плата державних службовців в 2003 році становила 524 гривні, посадових осіб — 438 гривень, а в районних державних адміністраціях, сільських та селищних радах вона склала відповідно 459 та 389 гривень. Для порівняння: у фінансовому посередництві — 827 гривень, в залізничному транспорті — 777, виробництві гумових та пластмасових виробів — 682, транспортного устаткування — 611, електроенергії, газу та води — 545 гривень.
Обласне управління статистики.
Telegram Channel