Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

СПЛЕСК НАРОДЖУВАНОСТІ В ЕСТОНІЇ

За перший квартал нинішнього року у роддомах Естонії зареєстровано небувале збільшення народжуваності — на 15 відсотків...

За перший квартал нинішнього року у роддомах Естонії зареєстровано небувале збільшення народжуваності — на 15 відсотків.
Це тим більш показово, що досі тут цей показник був одним із найнижчих у світі — 1,2 дитини на одну жінку. Нагадаємо, що для простого відновлення населення потрібно мати 2,1 дитини на одну жінку. Як наслідок, населення Естонії скоротилось із 1 мільйона 560 тисяч у 1989 році до 1 мільйона 370 тисяч — у минулому.
Такий сплеск народжуваності — результат впровадження дуже щедрих пільг для молодих батьків. Уряд вирішив їм виплачувати по догляду за дитиною протягом року зарплату, одержувану за попереднім місцем роботи (за вибором — батька чи матері). Єдине обмеження — розмір виплати не повинен перевищувати рівня трьох середніх зарплат по країні. А це — 1200 євро. Нам такі гроші, як кажуть, і не снилися.
Давайте все ж таки порівняємо із нашими допомогами мамам. В Україні зараз виплачується при народженні дитини два розміри так званого прожиткового мінімуму — 724 гривні (112 євро). А щомісячна допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — соромно казати — 83 гривні, або еквівалент 13 євро. Ось яка незрівнянна різниця із зовсім недавньою нашою посестрою по Радянському Союзу. На думку естонських чиновників, можливості країни у плануванні сім’ї різко зросли із вступом країни у Євросоюз, який стимулює економічне зростання.
Telegram Channel