Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

А КЕРІВНИКАМ ДОБРЕ ЖИВЕТЬСЯ

У прокуратурі області йшла вимоглива розмова про причини невиплати заробітної плати

У прокуратурі області йшла вимоглива розмова про причини невиплати заробітної плати
Відкрите акціонерне товариство «Волиньдеревпром» заробляє кошти, але замість того, щоб виплатити своїм працівникам заборговану зарплату, тут вдалися до комерції: закупили меблі й паркет, паливно-мастильні матеріали і запчастини, продукти і руберойд. Пізніше ці товари продали. А тим часом заборгованість з виплати зарплати на підприємстві перевищувала 83 тисячі гривень. Стосовно голови правління ВАТ «Волиньдеревпром» прокуратура області порушила кримінальну справу. Суд виніс рішення і винна особа засуджена.
Ще один приклад. ВАТ «Цумань» також заборгувало своїм працівникам більше ста тисяч гривень. Коли органи прокуратури почали цікавитись фінансовим станом підприємства, керівництво буквально за два дні погасило заборгованість з виплати зарплати.
Ківерцівський деревообробний комбінат також є одним з найбільших боржників. Тим часом керівник «лежачого» підприємства ні в чому собі не відмовляє, щомісяця одержує солідну заробітну плату. Коли, нарешті, зрозуміли, що борги — і не тільки з виплати зарплати — доведеться повертати, знайшли покупців на нерухомість. Один з цехів, наприклад, купили французи. Ще одну виробничу одиницю придбав місцевий підприємець. За словами першого заступника голови Ківерцівської райдержадміністрації Миколи Гарасюка, уся заборгованість буде погашена. До першого грудня нинішнього року, як запевнив Микола Гарасюк, з усіма працівниками, яким на підприємствах району належить виплатити 988 тисяч гривень, розрахуються.
Про це йшла мова в прокуратурі області на міжвідомчій нараді з участю керівників підприємств-боржників з виплати заробітної плати. Прокурор області Андрій Гіль поінформував про стан дотримання законодавства про оплату праці. Йшла мова, зокрема, про те, що значною залишається заборгованість у Нововолинську. Шахтарям, шахтобудівельникам і робітникам Нововолинського ремонтно-механічного заводу (підприємство обслуговує шахти) заборговано майже 735 тисяч гривень. Виконуючий обов’язки директора підприємства Богдан Бойко, якого попросили пояснити причину заборгованості, так і не зміг конкретно сказати, коли працівникам буде повернуто зароблене.
Виявляється, що нововолинцям винні підприємства м. Червонограда Львівської області 420 тисяч гривень. Замість того, щоб добитися повернення боргу, керівництво ремонтно-механічного заводу чогось очікує. Видно, не хоче псувати стосунків з партнерами. Андрій Гіль заявив, що прокуратура області буде добиватися, аби цей борг червоноградці повернули.
Майже 450 тисяч гривень не виплатило своїм працівникам Луцьке підприємство електротранспорту. Однак його директор Іван Кубіцький причину боргів пояснив коротко: немає «живих» коштів, і якщо будуть дотації з державного бюджету, з боргами розрахуються. На запитання: «А що робить керівництво підприємства для того, щоб розрахуватися з людьми?» конкретної відповіді не було.
Прокурор області поставив вимогу до органів прокуратури на місцях всіляко відстоювати права людини, насамперед щодо реалізації права на працю і її оплату. Правоохоронні органи перевірять фінансовий стан підприємств і буде вжито суворих заходів до порушників, які не повертають своїм працівникам заробленого.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel