Нині селяни мають чимало землі. Великі площі засівають зерновими, щоб вижити, а складів для зберігання нема. От і висипають зерно на горище. Там воно просихає і зберігається цілу зиму. Цього року в кінці весни на пшеницю, котра лежала у мене на горищі, напали якісь комахи. Кажуть, що це довгоносики. Вони прогризають всередині дірку, залазять туди і виїдають так, що залишається одна оболонка. Порадьте, будь ласка, яких запобіжних заходів треба вжити, аби ця напасть не з’їла й зерно нового врожаю. Звідки беруться оті комахи і як з ними вести боротьбу, коли вже з’явилися?
Нині селяни мають чимало землі. Великі площі засівають зерновими, щоб вижити, а складів для зберігання нема. От і висипають зерно на горище. Там воно просихає і зберігається цілу зиму. Цього року в кінці весни на пшеницю, котра лежала у мене на горищі, напали якісь комахи. Кажуть, що це довгоносики. Вони прогризають всередині дірку, залазять туди і виїдають так, що залишається одна оболонка. Порадьте, будь ласка, яких запобіжних заходів треба вжити, аби ця напасть не з’їла й зерно нового врожаю. Звідки беруться оті комахи і як з ними вести боротьбу, коли вже з’явилися? Анатолій ОЛЬХОВИЧ. с. Тростянець Ківерцівського району.
На жаль, автор докладно не описав, як виглядають шкідники. Але, судячи з усього, це таки довгоносики, вважають фахівці обласної станції захисту рослин, до яких ми звернулися за консультацією. Аби не допустити їх розмноження, зерно треба зберігати в сухих, добре провітрюваних приміщеннях. В кам’яних і цегляних сховищах стіни повинні бути заштукатуреними, а в дерев’яних — без щілин. І, звісно ж, побіленими. Для запобігання зараження зерна треба подбати й про чисту тару. Мішки можна прогріти при температурі 60 градусів. Крім того, у сховищі вологість має бути нижчою 13 відсотків (тоді гальмується розвиток шкідників), а температура у межах 5—7 градусів тепла. Ефективним засобом боротьби є охолодження і проморожування зерна. З хімічних засобів боротьби із комірними шкідниками можна застосовувати вологу дезінсекцію місць зберігання вапняно-гасовою емульсією або сумішшю. Перед початком роботи насіння і продукти з приміщень треба винести. Готують емульсію так: 2 кг негашеного вапна гасять у 10 л води, потім тонкою цівкою вливають 2 л гасу, збивають суміш віником. Емульсію розбризкують обприскувачами. Вапняно-гасова суміш виготовляється так само, але води додають лише 5 літрів. Стіни і стовпи сховищ білять нею, старанно замазують щілини. Після дезінсекції приміщення треба провітрити. Зерно можна заносити лише після того, як зникне запах гасу.