На ринку вже є баклажани за прийнятною ціною, а на дачах, городах — власні перець, помідори, кабачки, цибуля. Отож на часі готувати смачні консерви.
На ринку вже є баклажани за прийнятною ціною, а на дачах, городах — власні перець, помідори, кабачки, цибуля. Отож на часі готувати смачні консерви.
Ікра баклажанна по-грецьки На 10 банок місткістю 0,5 літра необхідно: свіжих баклажанів — 3 кілограми, болгарського перцю — 500 г, цибулі — 700 г , петрушки — 25 г, солі — 700 г, цукру — 15 г, чорного меленого гіркого перцю — 5 г і стільки ж запашного, помідорів — 700 г, олії — 500 г. Баклажани, помідори, перець чистять і миють у проточній воді, бланшують у кип’ятку. Після цього охолоджують. Тоді нарізують пластинками цибулю, додають до неї баклажани і обсмажують разом до золотистого кольору в олії. Обсмажені синенькі і цибулю та бланшований перець і помідори мелять на м’ясорубці, кладуть в емальовану каструлю разом із нарізаною зеленню, додають сіль, цукор, добре перемішують і нагрівають при постійному помішуванні до 80—90 градусів. Наприкінці додають прянощі. Гарячу масу фасують у стерилізовані банки, накривають прокип’яченими кришками, ставлять у каструлю з водою, стерилізують. Півлітрові банки — 70 хвилин, літрові — 90. Після того банки герметично закривають, перевертають догори дном і охолоджують. Мариновані помідори з баклажанами На трилітрову банку: 1,5 кілограма помідорів, кілограм баклажанів, лавровий листок, 2—3 зубки часнику, пучок петрушки, кропу, щіпка перцю і столова ложка солі. Маринад: один літр води, півтори ложки цукру, стільки ж солі, три столові ложки оцту. Баклажани обчистити від шкірки, вирізати середину, притрусити сіллю і дати відстоятися 3—4 години. Потім помити, нарізати зелень петрушки, кропу, начинити. У банку покласти лавровий лист, часник, перець і до половини заповнити помідорами, далі — баклажанами. Все залити маринадом та стерилізувати 30—35 хвилин. Помідори з аспірином На 5 трилітрових банок: 10 кілограмів помідорів, 7 літрів води, 350 г цукру і стільки ж оцту, 210 г солі, аспірин. Банки миємо і стерилізуємо. Дно кожної банки викладаємо кропом, хроном, петрушкою, додаємо лавровий лист, перець-горошок, гвоздику, викладаємо помідори. Заварюємо маринад. У холодній воді розчиняємо цукор, сіль, оцет і кип’ятимо, після чого додаємо аспірин (не більше 4 таблеток). Закатувати банки не потрібно.