Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

ЯК ЗНАЙТИ СЕБЕ МОЛОДИМ?

Сьогодні одна з найболючіших проблем для молоді — безробіття. Серед тих, хто стоїть на обліку у центрах зайнятості нашої області, 28,6 відсотка — молоді люди...

Чергове засідання прес-клубу відбулось напередодні Дня молоді з ініціативи громадської організації — Асоціації захисту прав молоді Волині. Відповідь на запитання про те, як знайти себе молодій людині в сучасних умовах, журналісти шукали спільно із заступником директора обласного центру зайнятості Світланою Мишковець, начальником відділу обласного центру соціальних служб для молоді Наталією Білоус, керівником юридичної служби Асоціації захисту прав молоді Волині Петром Верзуном, начальником служби у справах неповнолітніх Луцького міськвиконкому Федором Шульганом.

З ШКІЛЬНОЇ ПАРТИ — У БЕЗРОБІТНІ
Сьогодні одна з найболючіших проблем для молоді — безробіття. Серед тих, хто стоїть на обліку у центрах зайнятості нашої області, 28,6 відсотка — молоді люди. За цим показником — багато розчарувань, нездійснених мрій, нереалізованих планів. Чому так відбувається?

С. Мишковець: — Тепер ми особливу увагу звертаємо на профорієнтаційну роботу серед старшокласників, випускників. Адже юнаки і дівчата зараз зорієнтовані не на ринок праці, а на ринок навчальних закладів. Вони мріють про найпрестижніші спеціальності — юриста, економіста, не задумуючись, що влаштуватися на роботу, навіть якщо вдасться здобути ці професії, зможуть не всі. Та й навчальні заклади не відстежують, як трудовлаштовуються їхні випускники. За винятком хіба що Ківерцівського медичного училища, викладачі якого цікавляться потребами ринку праці, долею своїх вихованців. Чимало уваги приділяємо перенавчанню, перепідготовці незайнятих молодих людей. Тісно співпрацюємо з роботодавцями, причому перейшли від групового навчання до індивідуальної підготовки фахівців безпосередньо на виробництві. Підготували чимало водіїв тролейбусів для підприємства електротранспорту, спеціалістів для ВАТ «ЛуАЗ», ВАТ «Електротермометрія». Переконалися, що така форма співпраці з роботодавцями найефективніша.
Н. Білоус: — Щороку проводимо соціологічне опитування серед молоді, вивчаючи рейтинг найпрестижніших професій. Опитування свідчить, що молоді люди переважно хочуть мати високооплачувані професії, чимало з них прагнуть виїхати за кордон, щоб заробити. Серйозну увагу приділяємо неповнолітнім, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Тісна співпраця склалася з міжнародною організацією з Голландії, яка матеріально підтримує проект з надання професій засудженим. Наприклад, у Ковельській виправній колонії, з якою ми працюємо вже не один рік, організовано навчання майбутніх пекарів. Молоді люди вчаться випікати хлібобулочні вироби, якими забезпечують не тільки колонію, а й жителів Ковеля. У селі Усичі плануємо відкрити реабілітаційний центр для підготовки працівників для сільських, фермерських господарств.
Ф. Шульган: — Нам доводиться працювати переважно з тією категорією молоді, яка має проблеми у житті: з дітьми, які не мають батьків, живуть у неблагополучних, неповних сім’ях. Важливо вберегти їх від правопорушень, допомогти підготуватись до самостійного життя. Для таких юнаків і дівчат особливо потрібна профорієнтаційна робота, щоб вони могли трудовлаштуватися, самостійно заробляти на себе. Звичайно, ми намагаємося на перших порах таких дітей матеріально підтримати. Цього року дітям-сиротам — випускникам шкіл виділили грошову допомогу у розмірі 200—300 гривень. Залучаємо спонсорів, благодійників.
П. Верзун: — Спільно з обласним управлінням в справах сім’ї та молоді наша Асоціація реалізовувала проект «У пошуках праці». Їздили ми по навчальних закладах області, спілкувалися під час семінарів з випускниками училищ, шкіл. З’ясувалося, що юнаки і дівчата не підготовлені до самостійного життя, не знають багатьох елементарних речей. Наприклад, не вміють скласти резюме, не знають, як правильно «подати себе» роботодавцю при влаштуванні на роботу, зрештою, не визначилися з вибором професії. І тому, на мою думку, випускники часто вступають до будь-якого навчального закладу, на будь-яку спеціальність, аби лише ще п’ять років «пересидіти», мати час на адаптацію.
— Яких спеціальностей сьогодні найбільш потребує ринок праці?
С. Мишковець: — Ми постійно проводимо аналіз ринку праці. Він свідчить, що сьогодні у більшій мірі слід орієнтувати молодь на самозайнятість. Цього року, наприклад, понад 300 молодих безробітних, одержавши від служби зайнятості одноразову допомогу, відкрили власну справу. Потребує ринок будівельних професій: мулярів, малярів, плиточників. Переважно без проблем знаходять роботу кухарі, офіціантки, бармени. А от перукарів, кравців ринок «викидає», тому ми припинили перенавчання за цими спеціальностями. Багато на обліку у центрах зайнятості безробітних вчителів початкових класів, соціологів, політологів, культурологів. Проводимо перепідготовку спеціалістів на базі вищої освіти. Завдяки активній роботі з роботодавцями тільки за один місяць кількість вакансій в області збільшилась на 800.
— А яка ситуація з працевлаштуванням молоді на селі?
С. Мишковець: — Націлюємо молодь на підприємницьку діяльність. Є чимало прикладів у Турійському, Луцькому, багатьох інших районах, коли молоді люди з нашою допомогою започаткували власну справу і уже мають найману робочу силу. Хтось відкриває кіоск з продажу товарів, хтось — перукарню, інші ведуть фермерські господарства. Готуємо також випускників сільських шкіл на курсах трактористів- машиністів, слюсарів з ремонту сільськогосподарської техніки.

ЗРОБИ СЕБЕ САМ
В області існує чимало державних служб і неурядових організацій, які ставлять за мету допомогти молодим людям адаптуватися в самостійному житті, намагаються підтримати тих, хто опинився в складній ситуації. Проте недаремно кажуть: на допомогу надійся, але й сам не дрімай.

П. Верзун: — В рамках проектів, які реалізує Асоціація захисту прав молоді, довелося об’їздити майже всю область, спілкуючись з випускниками шкіл, учнями, студентами. Що заважає молодим людям знайти себе? На мою думку, брак лідерських якостей, невміння спілкуватися, адаптуватися в суспільстві, в колективі. Чому так гостро постає проблема злочинності? Бо є багато вільного часу, який молоді люди не вміють проводити з користю, з поглядом у майбутнє. Юнаки і дівчата часто не знають, як вирішити елементарні економічні, психологічні, фізіологічні проблеми. Тому так важливо сьогодні звернути увагу на громадські організації, які можуть стати доброю школою для молоді. Нещодавно я був у Нововолинському технікумі: серед сорока студентів, з якими працював, жоден не є членом якоїсь громадської організації. У суспільстві склалася стереотипна думка, що громадські організації — це або молодіжні «крила партії», або щось нав’язане згори.
— У становленні молодої людини найважливіше значення мають моральні орієнтири. Чому про це сьогодні забувають?
Н. Білоус: — У центрі соціальних служб для молоді діє кілька спеціалізованих служб, зокрема «Родинний дім», для підтримки сімей, виїзна консультативна служба, служба соціального супроводу неповнолітніх, які знаходяться в місцях позбавлення волі, та інші. Необхідно відновити у сприйнятті молоді втрачені сімейні, родинні цінності, моральні орієнтири.
Ф. Шульган: — Звичайно, лише зусиль державних і громадських організацій у вихованні молоді замало, потрібна допомога, зацікавленість сім’ї, батьків. Сьогодні рівень злочинності серед неповнолітніх у Луцьку стабілізувався, але 150—170 злочинів, скоєних неповнолітніми за рік, — це велика проблема. Цього року ми значно ширше будемо використовувати можливості літнього відпочинку і оздоровлення учнів. У Луцьку під час канікул діятиме 13 таборів денного перебування дітей, де буде оздоровлено понад 1500 школярів.
П. Верзун: — Щоб відповісти на запитання про моральність, треба, щоб кожен з нас сам собі відповів на одне просте запитання: чим ми зайняті у неділю до обіду?
— У вищих навчальних закладах випускників тепер змушують приносити фіктивні довідки про працевлаштування. Як можна вплинути на адміністрацію вузів?
П. Верзун: — Студент має повне право не подавати такої довідки, якщо він не працевлаштований. Державне замовлення субсидується з держбюджету. Якщо випускників, що вчилися за держзамовленням, не вдається трудовлаштувати — значить, слід ліквідовувати ті чи інші спеціальності. А цього робити наші вузи не хочуть.
— В області є чимало молодіжних громадських організацій, які об’єднують невелику групу людей, вони розробляють той чи інший проект, отримують грант і годуються з цього.
П. Верзун: — Порівняно з іншими областями на Волині не так і багато молодіжних організацій. Тим часом на Волині громадські організації мають дуже сприятливі умови для своєї діяльності. Міжнародні організації надають підтримку, допомогу, адже наша область — прикордонна, поряд — Білорусь, кордони Євросоюзу. Наша Асоціація реалізувала уже чимало цікавих проектів, зокрема, «Молодіжний центр праці», «Молодіжний інформаційний центр», «Молодь та вибори», «Розвиток співпраці ЗМІ та недержавних організацій» та інші. Думаю, що молоді люди повинні займати активнішу позицію у житті.
Репортаж із засідання прес-клубу вела Галина СВІТЛІКОВСЬКА.
Telegram Channel