Курси НБУ $ 39.78 € 42.31

І ЗНОВУ ПОХІД У НАРОД

Директор Полісько-Волинського народознавчого центру професор Віктор Давидюк організував та провів десятки захоплюючих мандрівок...

Директор Полісько-Волинського народознавчого центру професор Віктор Давидюк організував та провів десятки захоплюючих мандрівок селами Волинської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської областей в Україні, Брестської в Білорусі, Білостоцького воєводства в Польщі.
Найвідоміша експедиція — "Славія", в якій за сім років побувало більше двохсот учасників з різних країн Європи та СІЛА. Потім були "Майдан -2001", "Білі плями-2002", "Волиняна — 2003” та "Охнич — 2003". Зібрані матеріали лягли в основу багатьох цікавих монографій, статей, науково-популярних книг. Цими днями професор зі студентами Волинського державного університету вирушив у нову подорож, її назва — "Пороги — 2004", а мета — порівняльне вивчення народної культури поліщуків та гуцулів. Маршрут проляже гірськими стежками Богородчанського району Івано-Франківської області. Це один з найцікавіших і наймальовничіших куточків Прикарпаття. Поблизу знаходиться знаменитий Манявський скит, найбільший в Україні 78-метровий водоспад на Бистриці Солотвинській, історичний Солотвин та багато ще чого. Тут гуляв зі своїми побратимами-опришками Олекса Довбуш.
Разом з автором "Первісної міфології" та "Крокового колеса" прикарпатськими стежками помандрують більше тридцяти експедиційників з філологічного факультету, які упродовж двох тижнів досліджуватимуть весільний обряд гуцулів, їхній календарно-обрядовий фольклор, страви, народну орнаментику, пастуші традиції, народну міфологію, пісні. В рамках наукової та культурної програм студенти побувають в Івано-Франківську, Солотвині, Надвірній, а також у ряді сіл і, звичайно ж, не обминуть нагоди піднятися на Говерлу.
Сергій ЦЮРИЦЬ.
Telegram Channel