Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ГОТЕЛІ БОРЮТЬСЯ ЗА ВИЖИВАННЯ

Перехід економіки країни до ринкових відносин позначився і на діяльності готельного господарства.

Перехід економіки країни до ринкових відносин позначився і на діяльності готельного господарства.
Сучасні умови господарювання передбачають застосування нових підходів до готельного бізнесу. Це вимагає значних капіталовкладень в основні та оборотні активи. Тому не всі підприємства можуть вижити в умовах конкуренції. Так, за останні десять років мережа готельних підприємств скоротилась з 33 до 28, причому для більшості з них надання місць для короткотермінового проживання є лише доповненням до інших видів діяльності.
Поряд із традиційно переважаючими готелями кількість мотелів та гуртожитків для приїжджих в області є незначною. У розпорядженні готельного господарства — 44 структурні підрозділи сфери сервісу, зокрема, близько половини суб’єктів готельного бізнесу мають свої заклади харчування, третина — автостоянки, чверть — сауни.
Одночасно готелі області можуть прийняти понад дві тисячі проживаючих на день. Внаслідок ліквідації деяких підприємств, а також у зв’язку з переобладнанням номерів на більш комфортабельні одномісні та люкси і напівлюкси одноразова місткість готелів порівняно з попереднім роком зменшилась на 43 одиниці. Торік готельними послугами скористалося більше 90 тисяч чоловік, що на 14,4 відсотка більше, ніж в попередньому році, з них сім тисяч — це громадяни інших країн, в основному Польщі, Російської Федерації, Німеччини та Білорусі.
Вартість проживання однієї особи протягом доби залежить від типу підприємства, категорії готелю, комфортності номерів та їх технічного оснащення. Попитом користуються як багатомісні номери з низькою оплатою ліжкомісця за добу (20—40 грн.), так і номери вищої категорії, люкси та напівлюкси з сучасним дизайном, обладнані кабінетом та спальнею. Навіть при високих тарифах за проживання (150—450 грн.) ці номери не пустують.
Головне управління статистики області.
Telegram Channel