Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ПРО СВЯЩЕННЕ — МОВОЮ ЛЮБОВІ

У доволі широкому потоці релігієзнавчих та богословських видань, які за роки незалежності України друкуються видавництвами різних церков та конфесій, з’являються праці молодшого покоління українських священнослужителів...

У доволі широкому потоці релігієзнавчих та богословських видань, які за роки незалежності України друкуються видавництвами різних церков та конфесій, з’являються праці молодшого покоління українських священнослужителів.
Відрадно те, що і в єпархіях нашої святої Української православної церкви Київського патріархату молоді священики й диякони, не обмежуючись знаннями, одержаними в духовних семінаріях і академіях, посилено вивчають творіння святих отців, далі вивчають глибини Святого Письма — і самі беруться за перо.
Нещодавно прочитав вартісну книжку протодиякона Олега Ведмеденка з Луцька, з нашої Волинської єпархії, “Іще ніч: відповіді священнослужителя” (Луцьк, Волинська обласна друкарня, 2004, 180 стор.). Протодиякон Олег має виразне місіонерське покликання і дуже бажає працювати з паствою не тільки у храмі під час богослужіння, але й, як це випливає із його останньої книги (а він випустив у світ декілька подібних і раніше), на численних зустрічах з громадянами в школах, на біблійних курсах. На Волинському телебаченні о. Олег провадить серію передач під рубрикою “Духовність”.
Особливо успішні й результативні зустрічі о. Олега з молоддю, бо сучасні юнаки і дівчата, молоді сім’ї з довірою ставляться до священнослужителів їхнього покоління. Основні питання, які розглядає автор у своїй книзі “Іще ніч”, торкаються трьох сюжетних ліній.
1. Відповіді на запитання, які стосуються символічного і реального розуміння істин Священного Писання.
2. Відповіді на запитання щодо догматів, канонів, обрядів, змісту різних богослужінь — Божественної літургії, молебнів, акафістів тощо.
3. Відповіді на запитання, викликані у слухачів впливами різних тоталітарних сект, культів, безбожницьких поглядів, язичників і неоязичників, а також позахристиянських релігій.
У книжці “Іще ніч” півсотні бесід протодиякона Олега на різні теми повсякчасного життя, з різного приводу, одні з яких ведуть до праведності, а інші, на жаль, до гріха. Автор старається дати на них відповідь, посилаючись виключно на біблійні тексти. Він розкриває символіку, образність, метафорику мови Священного Писання, але там, де Бог звертається до людства прямим тестом, наприклад, у Декалозі (Десяти Заповідях),— автор справедливо підкреслює обов’язковість виконання повелінь Божих.
Багато запитань дає молодь православним священнослужителям, на які різні конфесії мають різні, часто протилежні, відповіді. Протодиякон, не вступаючи в гострі дискусії, зберігаючи дух толерантності стосовно іновірців, прагне спрямувати читача до істини, як вона явлена нам у Біблії. Ось кілька актуальних тем, на які дає відповіді автор книжки: про меч херувимський, про пияцтво, про правильне християнське вітання, про шанування суботи, про вживання м’ясної їжі з кров’ю, про те, хто такі блаженні убогі духом, про дії християнина, який наражається на небезпеку і стикається з насильством,— і багато іншого.
Назва книжки “Іще ніч” не песимістична, мовляв, ми живемо у мороці ночі й далекі від світла. Навпаки, автор стверджує, що в цьому присмерковому світі Божа людина може й повинна жити у світлі євангельському. Автор наче перегукується з Лесею Українкою, яка у вірші “Досвітні вогні” закликала запалювати досвітні вогні серед темряви ночі й світити собі та усім, хто є серед нас. Гарну, потрібну книгу написав о. Олег Ведмеденко!
Дмитро СТЕПОВИК, доктор богословських наук, професор Київської духовної академії.
Telegram Channel