Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Чому захворіла Леся Українка?

Волинь-нова

Чому захворіла Леся Українка?

19 січня 1881 року Лариса Косач пішла дивитися, як святять воду, і застудилася

Сергій НАУМУК


Загальновідомо, що наша землячка, видатна поетеса Леся Українка з дитинства була хворою на туберкульоз, через що дуже страждала, мусила постійно лікуватися.
Згідно з найпоширенішою версією, хвороба поетеси — наслідок застуди. 19 січня (6 січня за старим стилем) 1881 року дівчинка пішла на Стир подивитися, як святять воду. Людей зібралося багато і поверх льоду стала набиратися вода. Леся була взута у валянки, які промокли, через це у неї дуже змерзли ноги.



Леся була взута у валянки, які промокли, через це у неї дуже змерзли ноги.



«Скоро по тому і від того, як тоді думали, вона заслабла: у неї так сильно почала боліти права нога, що вона, незважаючи на те, що й тоді вже була дуже терпляча, аж плакала від болю. Вважали, що то в Лесі гострий ревматизм. Лікували її ваннами й мастями, і нога через якийсь час перестала боліти й не боліла скільки років. Однак од тої пори треба датувати початок Лесиної, як вона сама жартуючи називала (мала настільки сильну волю, що могла жартувати і з таких речей), «тридцятилітньої війни» з туберкульозом, бо то був не гострий ревматизм, а початок туберкульозу кістки в нозі, що на деякий час пригас, а потім розгорівся знову», — пише у спогадах Лесина сестра Ольга Косач–Кривинюк.
Невдовзі Лесі зробили операцію на кістках кисті лівої руки. І вона вже не змогла грати на піаніно, як доти. Хоча вважала, що з неї міг би вийти кращий музикант, аніж поет. Потім з’ясувалося, що уражена також права нога. Після операції туберкульоз вразив легені, а коли їх залікували у Карпатах та Італії, то недуга перейшла і на нирки. Поетеса три сезони лікувалася в Єгипті, сухий клімат якого покращував її стан.
Хвороба звела Лесю Українку у могилу: видатна поетеса померла від туберкульозу нирок.
Інші цікаві факти про 19 січня читайте у рубриці – «Доброго дня вам, люди!» – http://volyn.com.ua/category/1963-dobrogo-dnya-vam-lyudi .

Telegram Channel