Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

БАКЛАЖАНИ – ОВОЧІ ДОВГОЛІТТЯ

Спеціалісти з гігієни харчування дають їм найвищу оцінку. Виявляється, що вони мають великий набір мінеральних речовин, серед яких дуже цінні солі калію. Калій необхідний для нормальної роботи серця, сприяє виведенню з організму зайвої рідини, нормалізує водносільовий обмін. Тому ці овочі в першу чергу необхідно включати в меню людей поважного віку.

Спеціалісти з гігієни харчування дають їм найвищу оцінку. Виявляється, що вони мають великий набір мінеральних речовин, серед яких дуже цінні солі калію. Калій необхідний для нормальної роботи серця, сприяє виведенню з організму зайвої рідини, нормалізує водносільовий обмін. Тому ці овочі в першу чергу необхідно включати в меню людей поважного віку.
Є в баклажанах каротин, вітаміни, жири, вуглеводи, білки. Калорійність баклажана не дуже висока, але це не знижує його цінність і поживність. Завдяки своєму хімічному складу він підтримує кислотно-лужний баланс в організмі на оптимальному рівні. Ніжна клітчатка стимулює діяльність кишечника, запобігає розвитку процесів гниття. Можливо, що саме завдяки цим характеристикам на Сході баклажани називали «овочем довголіття».
Ще одна перевага «синеньких»: вони допомагають боротися зі склерозом, є «ворогами» холестерину. Їх тушкують, печуть, фарширують,консервують, роблять з них ікру.

ЯЧМІНЬ – ЦЕ І КАВА, І КВАС...
Україна займає одне з провідних місць по вирощуванню ячменю. Він широко використовується для виготовлення крупи, в пивоварінні, для приготування солоду. Зерно має велику кількість крохмалю, білкових речовин, різноманітних ферментів, жирів, вуглеводів, вітамінів.
Лікувальні властивості ячменю були відомі давно. Наприклад, ячмінний відвар дуже корисний при жовчних хворобах. Від нього прибуває молоко в матерів, він тамує біль у горлі, поліпшує сон.
Ячмінна кава також смачна, корисна для здоров’я. Колись люди лікували нею чахотку, бо не було ніяких інших лікарських препаратів.
Ячмінь використовують для приготування домашнього квасу, а солодовий напій п’ють при геморої, золотусі, кашлі та сечокам’яній хворобі нирок.
Сучасні лікарі-дієтологи також дуже високо цінують ячмінь. Його рекомендують використовувати при хворобливій дратівливості, для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, як загальнозміцнюючий засіб після перенесених важких хвороб.
В літературі знаходимо повідомлення про те, що алкогольні екстракти з насіння ячменю загальмовують розвиток пухлин.
Telegram Channel