Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ВИПАЛИ БОРОШНИСТІ РОСИ

В останні роки огірки вражає небезпечна хвороба овочів — борошниста роса...

В останні роки огірки вражає небезпечна хвороба овочів — борошниста роса.
Вона може з’явитися на будь-якій фазі розвитку. Але найчастіше вражає огірки, коли починають плодоносити. Її ознаки такі: на листі з’являються маслянисті зелені плями. Протягом 5—10 днів вони збільшуються у розмірі. Листя стає коричневуватим, немовби рослина отримала опік , і засихає впродовж двох-трьох днів. Декотрі городники вважають, що це результат випадання кислотного дощу, але помиляються. Причини хвороби в тому, що при різкій зміні температури (вдень —25-30 градусів, а вночі —10-14) при поливі холодною водою чи при холодному дощі посилено розвивається збудник хвороби. У теплицях його розповсюдженню сприяє і конденсат на плівці.
При перших ознаках борошнистої роси потрібно негайно припинити поливи, підживлення і обприскати рослини розчином полікарбацину (або хлорокисом міді) у співвідношенні 40 г на 10 літрів води. Після обробки треба провітрити теплицю. І подбати, щоб температура не опускалася нижче 18 градусів. Для цього рослини на ніч укривають плівкою.
Досить ефективним у боротьбі з несправжньою росою є розчин сироватки. Добре додати до нього мідного купоросу. Можна обприскати рослини і чистою сироваткою. Навіть якщо ви помітили захворювання надто пізно, все одно боротьбу з хворобою не припиняйте. Зібравши останній врожай, грядку обробіть розчином мідного купоросу (на 10 л води — три столові ложки купоросу). Рослини рясно обприскайте і через добу заберіть із грядки з корінням і спаліть.
Щоб наступного року знову врожай не «з’їла» борошниста роса, не сійте їх на старому місці. Адже інфекція зберігається в грунті до семи років.
Telegram Channel