Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

ЛІТО ГОТУЄ — ЗИМА СМАКУЄ

У саду дозріли черешні, вишні, а на городі — огірочки, капуста, інша городина. І все це аж проситься у банку...

У саду дозріли черешні, вишні, а на городі — огірочки, капуста, інша городина. І все це аж проситься у банку. Те, що приготуєш влітку, взимку як знайдеш. Тож в господинь зараз гаряча пора консервації. Пропонуємо кілька рецептів смачних заготовок.

ВАРЕННЯ ІЗ ВИШЕНЬ
Зі стиглих вишень вибрати кісточки. На кожні 400 г ягід взяти 300 г цукру, дві склянки води. Зварити сироп, покласти в нього вишні і варити. Коли ягоди уваряться, вибрати їх і викласти у глибокий посуд, доварити сироп до потрібної густини. Коли він охолоне, покласти у нього вишні, додавши кілька крапель лимонного соку.
СПАРЖЕВА КВАСОЛЯ В ТОМАТНОМУ СОУСІ
Один кілограм стручків спаржевої квасолі помити, обрізати плодоніжки, зняти бокове волокно, нарізати шматочками завдовжки 4 см і бланшувати у киплячій воді п’ять хвилин. 200 грамів цибулі нарізати кружальцями і обсмажити в олії. 200 грамів моркви і один корінь петрушки почистити, помити, натерти і вкласти у казанок, додавши 50 грамів олії. Тушкувати до напівготовності.
Пучок зелені петрушки помити і подрібнити. Півкілограма промідорів протерти на тертці, викласти в емальовану каструлю і прокип’ятити впродовж 15 хвилин, додавши три чайні ложки солі, дві столові ложки цукру і ложку оцту, а також обсмажену цибулю, тушковану моркву, нарізану зелень, кілька горошин духмяного перцю, два лаврових листки і підготовлені стручки квасолі.
Суміш прокип’ятити 15 хвилин і простерилізувати. Півлітрові банки — 50, літрові — 60 хвилин. Після стерилізації — закатайте.
ІКРА ОВОЧЕВА
Підготовлені буряки, моркву, цибулю пропустіть через м’ясорубку, помістіть в емальовану каструлю і тушкуйте в духовці 1,5—2 години. Тоді овочі викладіть на сковорідку, додайте олію, перець, сіль і обсмажте на слабкому вогні — 30-40 хвилин. Після цього додайте нарізані помідори або томатне пюре, оцет і смажте ще 10—15 хвилин. Готову гарячу суміш розкладіть у сухі нагріті банки, накрийте прокип’яченими кришками і помістіть у каструлі з водою для стерилізації. Півлітрові банки стерилізуйте 40 хвилин, літрові — 60.
Для приготування одного кілограма ікри необхідно: 500 г буряків, 200 г моркви, 100 г цибулі ріпчастої, 100 г томатів, 490 мл 9-процентного оцту, перець і сіль — за смаком, олія.
ОГІРКИ З АГРУСОМ
Підготувати огірки, викласти їх у простерилізовані банки, пересипаючи агрусом. Довести до кипіння заливку, що складається з води, цукру, солі, оцту. Пастеризувати, як звичайно. Закатати.
Для приготування: 2 кг огірків, півкілограма агрусу, літр води, 100 г цукру, 50 г солі, 50 г оцту.
ЦВІТНА КАПУСТА В СОЛОДКО-КИСЛІЙ ЗАЛИВЦІ
Заливка: на літр води 200 г оцту, 60-80 г цукру, 30 г солі, лавровий лист, кілька горошин духмяного і чорного перцю. Прянощі заливають оцтом, доводять до кипіння і знімають з плити. Промиту цвітну капусту розрізають на суцвіття. Їх кладуть в киплячу воду, злегка підкислену лимонною кислотою, відварюють майже до готовності. Ще гарячу розкладають у банки, заливають гарячою заливкою (воду кип’ятять з цукром і сіллю, знімають з плити, додають проціджений оцет). Банки стерилізують і закатують. Літрові стерилізують півгодини, півлітрові — 20 хвилин.
Telegram Channel