Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Японські вчені змогли стерти погані спогади за допомогою лазера

Результати дослідження можуть допомогти в лікуванні пацієнтів з посттравматичним розладом

Вчені з Японії знайшли спосіб знищувати погані спогади за допомогою лазера. Про дослідження розповідає стаття в журналі Science, інформує Канал112



Резутьтати демонструють можливість розірвати зв'язок між травмуючим переживанням і тригером – подією, яка знову і знову змушує це переживання спливати в пам'яті.



Наголошується, що дослідження проводилося на мишах. Спочатку команда зв'язала в сприйнятті миші біль з певним смаком. Кожен раз, коли миша пила розчин сахарину, вона отримувала ін'єкцію хлориду літію, що викликав нудоту. Потім мишу привчили до того, що за певним звуком слідує удар струму. Чуючи звук, миша завмирала. А потім вчені програвали той же звук, коли миша починала пити солодку воду. В результаті миша стала автоматично завмирати, як тільки починала пити.


Наступним етапом експерименту стало роз'єднання спогадів. Для цього вчені використали оптогенетику – техніку, при якій світло використовується для того, щоб активувати і деактивувати певні ділянки мозку. Включаючи і відключаючи за допомогою лазера певні нейрони, вчені домоглися того, що миша більше не завмирала, доторкаючись до води. Тим не менше вона продовжувала робити це, коли чула звук.


Дослідники відзначають, що отримані результати можуть допомогти в лікуванні пацієнтів з посттравматичним розладом: вони демонструють можливість розірвати зв'язок між травмуючим переживанням і тригером – подією, яка знову і знову змушує це переживання спливати в пам'яті.

Telegram Channel