Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Іронічний детектив від волинянина Миколи Шмигіна

Волинь-нова

Іронічний детектив від волинянина Миколи Шмигіна

Видавництво «Твердиня» постійно подає до столу літературних гурманів вишукані делікатеси прозової кухні. Нещодавно такою новинкою стала книжка Миколи Шмигіна «Трамвай на той світ»

Кость ГАРБАРЧУК


Незважаючи на «страшну» назву та смертельні випадки у романі, що озаглавив збірку (крім нього, тут поміщено ще з десяток гостросюжетних оповідань), твір зовсім не страшний і тим, хто любить почитати перед сном, не варто запасатися пігулками заспокійливого. Так, роман має детективний сюжет і вибудуваний із дотриманням вимог жанру: злочин — слідство — викриття лиходія. Проте увагу читача автор зосереджує не тільки на цих компонентах, заодно він відкриває колоритне життя провінційної богеми з усіма його трагікомічними проявами. Незвичайна розв’язка, не-стандартні сюжетні колізії, захоплива манера оповіді, а також чудовий іронічний стиль письма спонукають до читання роману на одному диханні.



Незвичайна розв’язка, не-стандартні сюжетні колізії, захоплива манера оповіді, а також чудовий іронічний стиль письма спонукають до читання роману на одному диханні.



Не менш цікаві й інші твори, що увійшли до книжки. Уже самі назви їх, як–от: «Сіно з райського саду», «Стриптиз у Гадюківці» чи «Сюрприз для приятеля» — підказують, що і надалі читач не нудьгуватиме, а зануриться у майстерно вибудуваний світ інтриг, авантюр і романтики.
Варто сказати кілька речень і про автора цієї захопливої книжки. Микола Шмигін родом із Новограда–Волинського Житомирської області, але вже два десятки років мешкає в селищі Любешів. Досі він був відомий як журналіст, власний кореспондент тижневика «Вісник + К», хоч у творчому прозовому доробку вже має п’ять збірок повістей і оповідань. Його прізвище фігурує також у списку 50 кращих новел сучасних українських авторів, що його подає відомий письменник і літературознавець, голова Київської організації Спілки письменників України Володимир Даниленко в книжці «Лісоруб у пустелі». Новели Миколи Шмигіна виходили у літературному часописі «Березіль» (Харків). А минулого року волинський письменник став дипломантом всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» — саме за роман «Трамвай на той світ». 


 

Telegram Channel