Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

БЕРУТЬ ПРИКЛАД З ДЕРЮГІНОЇ

Понад п’ятнадцять років Тетяна Фігель очолює відділ художньої гімнастики, який працює при дитячо-юнацькій спортивній школі обласної ради ФСТ «Спартак» в Луцьку...

Понад п’ятнадцять років Тетяна Фігель очолює відділ художньої гімнастики, який працює при дитячо-юнацькій спортивній школі обласної ради ФСТ «Спартак» в Луцьку.
Захоплення з дитинства цим видом спорту стало її основною професією. Тренер сьогодні відверто зізнається, що не думала колись про таку кар’єру. Родом вона з Луганщини. А оскільки батько був військовим, то сім’я постійно «кочувала» по містах колишнього Союзу. Кінцевою зупинкою став Луцьк.

Тут Тетяна закінчила середню школу, поступила в педінститут. Тут і займалась художньою гімнастикою. Спочатку, як кажуть, для себе, а потім її тренер Віра Никифорівна Богатирьова почала брати свою здібну ученицю на різні змагання. На чемпіонаті України Тетяна виконала норматив кандидата у майстри спорту. Було це понад 25 років тому.
Тетяна працювала й хореографом у дитячому садку. Згодом голова спортивного товариства «Спартак» Іван Дєєв запросив її до себе на роботу і запропонував відкрити спочатку секцію, а згодом відділ художньої гімнастики, який вона очолює і зараз.
— Сьогодні мені дуже допомагає досвід, набутий під час роботи у дитячому садку, — розповідає Тетяна Петрівна. — Я і зараз часто буваю у дошкільних закладах, де можна підібрати дівчаток в секцію. У ранньому віці легко помітити елегантність, пластичність, гнучкість, граціозність, які так потрібні у художній гімнастиці. А крім того, батьки самі приводять до нас своїх дітей. Одні хочуть просто оздоровитись, мати гарну фігуру. Інші ж мріють про високі результати на змаганнях — підкорення якихось вершин. Ми нікому не відмовляємо.
— Тетяно Петрівно, серед ваших вихованок є навіть майстри спорту, чи не так?
— Мені приємно розповісти про одну зі своїх вихованок — Оксану Агеєву. Колись і вона вперше переступила поріг нашої секції. Маленька, худенька, сором’язлива. Але у неї було величезне бажання тренуватись, як кажуть, до сьомого поту. Оксанка — досить відома гімнастка, переможниця багатьох міжнародних і всеукраїнських змагань. А нині вона працює тренером поруч зі мною. До речі, так само , як і Ольга Свистун, яка перші спортивні кроки теж робила у нашому гімнастичному залі. Майстрами спорту стали також наші вихованки Наталія Ліпатова, Ганна Хабарова, Катерина Хмелькова, Олеся Боднар, Іванна Поліщук, Олеся Романюк.
— Розповідають, що ваш відділ підтримує тісні зв’язки з школою Дерюгіних, зокрема заслуженим тренером СРСР і України Альбіною Миколаївною, її дочкою, чемпіонкою світу Іриною.
— Це правда. Наші дівчата часто бувають у цій школі, беруть участь у змаганнях поруч з такими відомими в Європі і світі «художницями», як Ганна Безсонова, Тамара Єрофєєва, Наталія Годунко. До речі, троє волинянок — Оксана Агеєва, Іванна Поліщук, Олена Долинюк — проходили стажування у Київській школі Дерюгіних. Нині там навчається одна з найбільш здібних наших вихованок Ганна Войнаровська.
— Тетяно Петрівно, а кого б з нинішніх ваших гімнасток ви могли б відзначити, як перспективних?
— Я думаю, що хороші шанси стати справжніми майстрами цього виду мають Катерина Ніліпюк, Дарина Якимчук, Ганна Фаїзова, Анастасія Гузова, Ганна Онопрійчук та багато інших.
Додамо, що в секції художньої гімнастики займаються дівчатка з п’ятирічного віку. Тренування проходять у спортивному комплексі інституту фізичної культури і здоров’я Волинського держуніверситету, що в Луцьку на проспекті Грушевського.
Олена РОМАНЮК,
Інна ШЕВЧУК.
Telegram Channel