Курси НБУ $ 39.57 € 42.16

На Ратнівщині у зв’язку зі сказом введено карантин

До Ратнівської районної ветлікарні зателефонував ветлікар СТОВ «Ратнівський аграрій» і повідомив, що в селі Якушів собака, що знайшов притулок на фермі, поводиться неадекватно

Іван КАПІТУЛА


Як повідомив виконуювач обов’язків начальника Ратнівського управління Держпродспоживслужби Михайло Приступа, ветеринарні фахівці, обстеживши тварину, виявили клінічні ознаки сказу. Собаку негайно ізолювали і спостерігали за ним. Наступного дня він здох. У Волинській регіональній лабораторії ветеринарної медицини за результатами аналізів підтвердили припущення працівників ратнівської ветслужби про хворобу собаки на сказ.



У зв’язку із спалахом сказу у Ратному відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому прийнято рішення про введення в Якушах карантину на 60 днів.



У зв’язку із спалахом сказу у Ратному відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому прийнято рішення про введення в Якушах карантину на 60 днів. Загрозливою зоною оголошено територію населених пунктів села Заброди та лісомисливські угіддя в радіусі п’ять кілометрів. Затверджено план заходів по ліквідації захворювання.


Станом на 3 лютого проведено вакцинацію 1543 голів худоби на тваринницькому комплексі в Якушах. А потім приступили до вакцинації в індивідуальному секторі. Загалом уже про вакциновано 1608 голів ВРХ, 136 собак, 35 коней та 186 котів. І вакцинація продовжується. Єгерською службою користувачів мисливських угідь буде створено групу по відстрілу бродячих собак, котів, а також червоної лисиці — до норми в мисливських угіддях району. Комісія також зобов’язала Забродівського сільського голову Миколу Калачука посилити роботу по боротьбі з безпритульними тваринами, забезпечити відлов бродячих тварин на території населених пунктів сільської ради з подальшим умертвінням їх безкровним методом й утилізувати.


Крім того, 20 чоловікам, які мали контакт із хворим собакою, у центральній районній лікарні з метою профілактики зробили щеплення проти сказу. Щодо джерела даного випадку сказу, то, за словами того ж Михайла Приступи, заразником може бути червона лисиця або ж вовки, яких перехожі недавно бачили біля якушівського тваринницького комплексу.

Telegram Channel