Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Розстріляли з «калаша» за 8 кілограмів бурштину

Волинь-нова

Розстріляли з «калаша» за 8 кілограмів бурштину

Поки генерали, полковники, депутати і загалом усі, хто встиг нажити зайві кілограми на затишних посадах, демонстрували своє вміння 22 рази віджатися від підлоги, наполягаючи, що таким–от чином підтримують бійців АТО, останні на Рівненщині не менш показово заявили, де мають усі ці хвилинні флеш–моби

Левко ЗАБРІДНИЙ


У селі Люхча Сарненського району колишні бійці батальйону «Айдар» застрелили чоловіка. Зі зброї, яку привезли із зони АТО, і задля того, щоб відібрати 8 кілограмів бурштину. У гаражі затриманого «айдарівця» згодом знайшли цілий арсенал, навіть протитанкові гранатомети. Очевидно, чоловік добре готувався, повертаючись з війни у багатий на янтар і заможних старателів край. Бо ж удома вибір не великий: копати сонячне каміння, працювати за чотири тисячі чи продовжувати «воювати».



Пораненого скупника, зазначають у поліції, також притягнуть до відповідальності за незаконну діяльність, пов’язану з реалізацією бурштину.



Конфлікт у Люхчі виник 28 січня. П’ятеро житомирян, двоє з яких у 2014 році воювали на Луганщині у складі батальйону «Айдар», приїхали до двору місцевого 28–річного скупника бурштину. Попередньо по телефону домовлялися придбати у нього близько 10 кілограмів каміння. Скупник із товаришем та двоє «покупців» спершу подалися у гараж по «товар». Приїжджі, нібито вибравши те, що хотіли, сказали, що підуть до авто по гроші. Повернулися за кілька хвилин, але не з готівкою, а з боєприпасами та двома спільниками.


За словами правоохоронців, вогнепальна зброя була тільки у руках 19–річного житомирянина. Саме він вистрілив із автомата Калашникова у батька скупника бурштину, коли той, почувши перестрілку, забіг до гаража. Інші мали при собі «травматику».
54–річний мешканець Люхчі помер у «швидкій» дорогою до лікарні. Його, якщо вірити правоохоронцям, не просто поранили, а розстріляли. Син загиблого отримав поранення руки. Нападники та товариш скупника не постраждали.
Після стрілянини розбійники взяли бурштин, сіли в авто та поїхали. Спіймали їх патрульні поліцейські на автозаправці біля села Бармаки, що поблизу Рівного. Допомогло поліції те, що житомиряни погано орієнтувалися на місцевості. Двоє з них, побачивши поліцейських, кинулися тікати в поле, прихопивши з собою сумку зі зброєю. Проте після криків патрульних «Стій, стріляти буду!» таки зупинилися.
Четверо житомирян, які зчинили стрілянину, вже у сізо. П’ятий, 32–річний водій авто, нестиме легше покарання.
19–річному нападнику, що смертельно поранив чоловіка, вже оголосили про підозру у вчиненні умисного вбивства за частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України. Іншим: його 43–річному батькові — бійцю «Айдара», а також 31– та 34–річним спільникам — інкримінують частину 4 статті 187 (розбій).
Минулого тижня у господарстві затриманих батька та сина провели обшуки. З гаража поліцейські вилучили автомат Калашникова, ручний кулемет, гвинтівку, десять гранат, два РПГ–7 та п’ять зарядів до них, а також більше трьох тисяч набоїв.
— Вилучена зброя, швидше за все, привезена із зони АТО, — коментує Олександр Панасюк, заступник начальника головного управління Нацполіції у Рівненській області. — Наразі перевіряємо інформацію, чи вона належала батальйону «Айдар». Ми продовжуємо розслідування і думаємо, що затримані причетні до інших злочинів. Окрім того, встановлюємо факт щодо участі потерпілих у масовому видобутку бурштину, а також те, хто ще підтримував із ними подібні контакти, а потім вирішуватимемо, які процесуальні дії щодо них вчиняти. До речі, у потерпілих травматичний пістолет був офіційно зареєстрований. У Люхчі ми проводимо профілактичну роботу з селянами щодо незаконного видобутку бурштину. Окрім того, у Сарненському та інших північних районах збільшили кількість правоохоронців. Патрульні перевіряють автомобілі, які не мають місцевої реєстрації, щоб подібного більше не повторилося.
Пораненого скупника, зазначають у поліції, також притягнуть до відповідальності за незаконну діяльність, пов’язану з реалізацією бурштину. Щоправда, поки з ним співпрацюють як із потерпілим.

Telegram Channel