Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

КОМУ 30 ГРИВЕНЬ, А КОМУ Й МЕНШЕ

Чимало пенсіонерів, отримавши пенсію, з обіцяною Кабміном доплатою, звертаються до редакції із запитанням: “Чому сусід отримав на 30 гривень більше, а я лише на 10?”.

Чимало пенсіонерів, отримавши пенсію, з обіцяною Кабміном доплатою, звертаються до редакції із запитанням: “Чому сусід отримав на 30 гривень більше, а я лише на 10?”.
Як повідомив начальник обласного управління Пенсійного фонду України Петро Філіпчук, доплату отримають лише найбідніші, тобто ті, у кого розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової доплати і пенсій за особливі заслуги перед Україною не досягає прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність — 284 гривні 69 копійок. Однак максимальну доплату — 30 гривень — отримають не всі, а лише ті, у кого пенсія менша 254 гривень. А інші отримають різницю між прожитковим мінімумом і величиною пенсії, яку вони отримували.
Загалом із 284955 пенсіонерів області доплату отримають 85 відсотків волинян. На серпневе підвищення обласному управлінню Пенсійному фонду необхідно 7 мільйонів 300 тисяч гривень. Кошти є. Адже за перше півріччя цього року каса Пенсійного фонду України стала багатшою. Збільшилися й власні надходження. Так, скажімо, якщо у червні 2001 року надійшло 17,3 мільйона гривень, то вже в цьому році — 38,6 мільйона при плані 31 мільйон гривень.
Словом, збільшення на 30 гривень розміру пенсій для тих, у кого він не досягав прожиткового мінімуму, поліпшило загальну пенсійну картину: середня пенсія в області нині зросла до 183 гривень (торік вона становила 123 гривні). Та попри це вона усе вона ще нижча, ніж в Україні.
Євгенія СОМОВА.
Telegram Channel