Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

МАЛЕНЬКІ ЯЙЦЯ ВЕЛИКОЇ СИЛИ

Їх постачає унікальна перепелина ферма підприємця Олега Горотя з Володимира-Волинського

Їх постачає унікальна перепелина ферма підприємця Олега Горотя з Володимира-Волинського
Не так давно, три роки тому, в магазинах нашого міста (“Маяк”, “Арсен” і “Фенікс”) з’явився делікатесний продукт — яйця перепілок. На прилавки свіжою потрапляє ця пташина продукція з ферми підприємця Олега Горотя. Багато хто з жителів міста купує її безпосередньо у виробника на вулиці Устилузькій, 54-а, де розташоване приватне підприємство.
Птахоферму облаштував Олег Євгенович у будинку, який йому дістався від бабусі. Утримує підприємець понад дві тисячі продуктивних самок, які щодня несуть тисячу 700 яєць. Вирощує і тисячу голів маточного стада разом із самцями. В кожному новому виводку майже порівну вилуплюється і самок, і самців. Останніх треба у чотири рази менше. А тому рік їх відгодовують і реалізовують ресторану “Фенікс”, де з делікатесного м’яса готують смачну і не менш корисну, як і пташине яйце, страву. Недарма ще в Біблії названо її царською.
Починав Олег Євгенович з того, що з Одещини завіз тисячу двісті перепелиних яєць. Заклав їх в інкубатор. І став чекати. Через 17 днів вилупилися 800 курчат по 5 — 7 грамів вагою. Через півтора місяця залишилося тільки 120. Ще місяць годували пташок, поки не почали вони нестися. Першу продукцію Гороті роздавали знайомим, якщо хтось хотів купити — продавали. До всіх тонкощів у вирощуванні перепілок, виробництві яєць та їх реалізації Олег Гороть доходив сам. Щось черпав із літератури, але найкращий досвід набував на практиці. От і клітки для птахів такими, як тепер, стали аж за третім разом. Майструвати їх допомагає батькові старший син Андрій. Цього року став він студентом Київського міжнародного університету. Тягнеться за братом і менший, Ігор, четвертокласник школи-садка “Дзвіночок”.
На перших порах привозили Гороті комбікорм для годівлі з Польщі, а потім віддали перевагу ковельському. Поступово освоювали і ринок збуту. Перших партнерів шукали самі, давали товар під реалізацію. Потім до них приїжджали з інших міст, щоб укласти договір на постачання яєць. Із розширенням мережі збуту постало питання збільшення поголів’я, а відтак виробництво яєць зросло майже в шість разів.
— З клієнтами в мене непорозумінь немає, — каже Олег Гороть. — Я притримуюся принципу, що вони завжди праві. В Луцьку нашою продукцією торгують ВПО “Ювілейний”, супермаркети “Край”, “Агроконтракт”, “Віпто”, “Волиньпак”, “Колібріс”, магазини “Волиньбакалії”, в Ковелі — “Гілея”, “Рута”, ТзОВ “Сузір’я”, а також у Червонограді — СП ТзОВ “Київ-Захід” і ТзОВ “Ринг”. Третій рік оздоровлюють перепелиними яйцями дітей-чорнобильців у санаторіях “Лісова пісня” і на турбазі “Шацькі озера”.
Яйця перепілок невеликі за розмірами і мають незвичну пігментацію. У продажу реалізовують їх у невеличкій упаковці — по 20 штук. Щодо якості продукції, то її контролює сам виробник — таке право надає йому сертифікат, затверджений у Києві.
— Планувати наперед — справа невдячна, — каже Олег Євгенович. — Але той факт, що взимку нашої продукції на ринку не вистачає, спонукає нас розширюватися хоча б удвічі. Для цього вишукую підходяще приміщення за містом.
Олег Гороть за гороскопом — Телець. Як каже його дружина Вероніка Борисівна, повністю відповідає цьому знаку зодіака. В цьому контексті якось не личить йому порівняння з авантюристом. Але в доброму розумінні він таким є. І хоч зопалу нічого не робить, не раз у житті йшов ва-банк. Зазнавав фіаско і розпочинав іншу справу. Зовсім не подібну на попередню. І це свідчить про відчайдушну натуру. У сімейному бізнесі Горотів чималу роль відіграє і Вероніка Борисівна. Вона займається бухгалтерією, слідкує за маточним стадом. У свій час закінчила Московський університет інформації і зв’язку. Як сприйняла пропозицію чоловіка організувати птахоферму?
— На ура! — не приховувала захоплення молода жінка. — Я була б рада, якби він і слонів тут розвів...
Жарти жартами, а приємним залишилося враження від спілкування з цим подружжям. Не роблять вони таємниці у своєму бізнесі. Не відмовляють й у пораді іншим, а відтак не бояться і конкуренції. Вважають, що під сонцем усім місця вистачить.
У корисності перепелиних яєць переконалися Гороті на власному досвіді і досвіді тих, хто є постійними їхніми клієнтами. Унікальні властивості цього харчового продукту вчені пояснюють великим вмістом у них фосфору, заліза, мікроелементів і вітамінів. В одному грамі яйця перепілки їх у 2—4,5 раза більше, ніж у звичайному курячому. Сирі перепелині яйця корисно вживати при хронічних інфекціях, бронхіальній астмі, туберкульозі, розладах нервової системи, недокрів’ї, цукровому діабеті. Вони виводять з організму радіонукліди, зміцнюють імунну систему. Білком яйця змащують порізи і опіки на тілі. В дітей і підлітків посилюють вони пам’ять і прискорюють розвиток інтелекту. Саме тому вихованці школи-садка “Дзвіночок” завдяки спонсорству Горотів споживають їх третій рік. Щоправда, не щодня перед початком навчання, як японські школярі, а двічі на тиждень, на сніданок.
Людмила ГУСЮК.
Telegram Channel