Курси НБУ $ 39.67 € 43.08

Чому корисна оливкова олія?

Про користь оливкової олії відомо багато: не обтяжує травну систему, сприяє гострому зору та добрій координації і навіть допомагає знизити ризики виникнення раку

Іспанське дослідження виявило ще одну причину, чому варто вживати оливкову олію. Виявляється, вона допомагає підтримувати здоровий кровообіг і очищує артерії від сміття, передає «УП. Життя» зпосиланням на The Huffington Post.



Середземноморська дієта, багата на оливкову олію, покращує високу щільність ліпопротеїдів, більш відомих як "корисний холестерин (HDL).



"Середземноморська дієта, багата на оливкову олію, покращує високу щільність ліпопротеїдів, більш відомих як "корисний холестерин (HDL)", – каже автор дослідження доктор Альваро Хернаес з Інституту медичних досліджень у Барселоні.


Зазвичай цей тип дієти включає в себе багато фруктів та бобових, багатих на антиоксиданти. А також велику кількість овочів, цільного зерна та оливкової олії. Перевагу надають також пісним джерелам білка на кшталт курки чи червоної риби. Вони містять багато насичених жирів. 


"Наша гіпотеза полягає у тому, що ці харчові антиоксиданти можуть зв’язуватись з HDL-частинками і захищати їх від різних атак, – каже Хернаес. – А оскільки HDL-частинки більш захищені, вони можуть ефективніше виконувати свої біологічні функції. Отже, здатні видаляти холестерин з артерій чи довше сприяти релаксації кровоносних судин".


До того ж, високий рівень "корисного" холестерину (HDL) знижує ймовірність серцевого нападу.
В експерименті зв’яли участь 296 літніх людей з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Їх розподілили на три дієти: середземноморську з додаванням одного літра оливкової олії на тиждень, середземноморську з додаванням 30 грамів горіхів щодня, і на дієту з низьким вмістом жирів. Учасникам запропонували дотримуватись обраного типу харчування впродовж одного року.


Хоча жодна з дієт не показала значного підвищення HDL-частинок, аналізи крові та лабораторні дослідження продемонстрували: частинки "корисного" холестерину краще функціонують у групі, яка дотримувалась середземноморської дієти з додаванням оливковою олії.


Щоправда, автори зазначають, що всі дієти були відносно здоровими, тому важко виявити значні відмінності у результатах.


Однак доктор Даніель Рейдер з Університету Пенсільванії припускає: людям, котрі хочуть знизити ризик серцево-судинних захворювань, найкраще підійде середземноморська дієта.


"Ми знаємо, що така дієта знижує ризик серцево-судинних захворювань, але досі не знаємо точно, чому. Це дослідження показує: однією з причин може бути те, що середземноморська дієта покращує функцію HDL", – додає Рейдер.

Telegram Channel