
Пампушки до борщу
Ця дріжджова випічка, як і галушки, вареники та сало, є традиційними стравами української кухні. Зазвичай апетитні несолодкі булочки з часником і зеленню подавалися з борщем, однак сучасні господині іноді використовують їх і як замінник хліба до будь-якої рідкої страви або навіть просто із соусом
Інгредієнти: для тіста — 1 склянка теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів, 3 склянки борошна, 3 ст. л. олії, 1/2 ч. л. солі; додатково — часник, зелень, олія або розтоплене вершкове масло.
Приготування. Змішайте в мисці дріжджі з теплою водою, цукром і борошном і залиште до повного розчинення дріжджів. Після цього додайте олію, борошно, замісіть еластичне тісто (воно не повинно липнути до рук) і поставте його на деякий час (від 30 хвилин до години) в тепле місце, накривши рушником. Коли тісто підійде, сформуйте з нього кульки і викладіть на деко, застелене пергаментом. Пампушки випікаються при температурі 180°С до золотистої скоринки.
Розітріть часник із сіллю, змішайте з олією або розтопленим вершковим маслом. Дрібно посічіть зелень. Вийнявши пампушки з духовки, накрийте їх на 3–5 хвилин вологим рушничком, далі за допомогою кухонного пензлика щедро змажте часниковою сумішшю і притрусіть зеленню. Ароматні пампушки особливо смакуватимуть із гарячим борщем.
