Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Громада – маленька, а успіхи – великі

Смолигівська об’єднана територіальна громада, що у Луцькому районі, показала свої досягнення: з її досвідом мали змогу ознайомитися представники об’єднаних громад Хмельницької та Волинської областей

Ірина РЕПЕТУХА
Смолигівська та Хорохоринська сільські ради об’єдналися першими в Луцькому районі у жовтні 2015 року. Їхнє утворення відбулося не «за», а всупереч виписаній методиці та перспективному плану. Однак 2016-й рік показав, що і в такій невеликій громаді є досягнення й напрацювання.
Її голова Галина Прус розповіла гостям, що громада об’єднала шість сіл, де проживає 1772 особи. На території функціонують дві школи, де навчаються 208 дітей, дитячий садок, два будинки культури, дві бібліотеки, ФАП та лікарська амбулаторія. Основу для розвитку населених пунктів та створення комфортних умов для мешканців було закладено ще раніше. Поштовхом до цього, скажімо, в Смолигівській сільській раді став продаж земельної ділянки під будівництво логістичного центру компанії «Нестле», який відкрилиу 2009 році. Залучення на свою територію великого європейського інвестора дає змогу отримувати певні преференції від його діяльності.



На вулиці Миру в Смолигові встановлено 22 ліхтарі, які працюють на сонячній енергії.



Майбутнє Смолигівської ОТГ, зокрема Хорохорина, голова громади бачить у переробці полуниці. Свого часу двоє місцевих жителів започаткували в селі вирощування ягоди. А сьогодні цією справою тут займаються практично всі.
За виграні гранти та долучені інші джерела фінансування на вулиці Миру в Смолигові встановлено 22 ліхтарі, які працюють на сонячній енергії. У Михайлівці освітлено центральну вулицю села. Обладнано мультимедійною дошкою клас англійської мови в Хорохоринській школі.
У «спадок» дісталася одна з найгірших доріг в Луцькому районі – хорохоринська. Але Галина Прус запевнила, що коли асфальтівки передадуть на утримання об’єднаної громади, їх зуміють тут відремонтувати. У плачевному стані перебуває амбулаторія загальної практики сімейної медицини в Хорохорині. Для вирішення цього проблемного питання планують взяти участь у конкурсі проектів на здобуття гранту для реконструкції будівлі.
Бюджет об’єднаної громади торік становив більше 11 мільйонів гривень з державними субвенціями, власних доходів зібрали понад 5 мільйонів. Найбільшим платником податків є приватне підприємство, яке постачає сільськогосподарську техніку з-за кордону. На розвиток інфраструктури спрямовано державних субвенцій у сумі 2004,9 тисячі гривень.



Бюджет об’єднаної громади торік становив більше 11 мільйонів гривень з державними субвенціями, власних доходів зібрали понад 5 мільйонів.



Учасники заходу на власні очі оцінили результати освоєння коштів. У Хорохоринській школі – це новий шатровий дах, утеплений фасад і благоустрій біля закладу. Виконувач обов’язків старости сіл Хорохорин та Михайлівка Анатолій Мельничук повідомив, що при попередньому балансоутримувачі, протягом 15 років, йшла руйнація будівлі. За об’єднаної громади приміщення вже перекрили та воно зараз знаходиться в стані капітального ремонту.
«Не дивлячись на погані дороги, на те, що ще не вирішені всі соціальні питання, з точки зору економіки тут закладені серйозні підвалини, які дадуть цій громаді жити далі. Ми спостерігаємо, можливо, не зовсім стандартні методологічно вироблені процедури, але й в такий спосіб можна досягати успіху», – резюмував Анатолій Пархом’юк, директор відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування у Волинській області».

Telegram Channel