Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

У маленькому волинському селі збудували величний храм у вигляді корабля (фото)

У Височного Ратнівського району постав Божий храм,  і вперше в історії височненців  над їхніми поселеннями заспівали дзвони, скликаючи людей до святині


Валентина БОРЗОВЕЦЬ


Так склалося історично, що у Височненській окрузі ніколи не було церкви. Села невеличкі, з малою кількістю населення, яке частково тримається хутірського життя.  А життя вирує лише у 276 оселях,  у яких мешкає 620 осіб.  Православні на молитви добиралися споконвіків у Самарівській храм, а пізніше  — у новозбудований на той час  Кортеліський.
З благословення керуючого єпархією архієпископа Володимира  у 2013 році у Височному обрали церковну десятку,  визнали Статут Української православної Церкви і  зареєстрували громаду.  А вже 9 червня того ж року  освятили місце під храм, якого вирішили збудувати на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. І височненці взялися за цю святу роботу з великим ентузіазмом. З кожного двору було вирішено внести пожертву  на храм  по 1500 гривень. Дехто здавав навіть більше. Активно долучилися вихідці із села.



З кожного двору було вирішено внести пожертву на храм по 1500 гривень.




І ось через три роки постав величний красень храм, який милує око кожної людини і в якому є все для проведення Богослужінь. Храм у своїй побудові має форму корабля, який пливе по бурхливому морю до пристані Царства Божого. Також він осяяний трьома прекрасними куполами на честь Пресвятої Трійці. Інтер’єр храму підкреслює величний п'ятиярусний іконостас.  Навіть опалення храму вже зроблене. Та попереду ще роботи з розпису, деякі інші.
Священик Богдан Подвальний, який родом із Маневицького району, служить у ньому ще з кінця минулого року. Та освячення престолу і храму відбулося 16 лютого нинішнього року. Височненська земля того дня зібрала дуже багато прихожан села та з округи, а також більше двадцяти п’яти священиків місцевих благочинь та сусідніх єпархій.



Храм у своїй побудові має форму корабля, який пливе по бурхливому морю до пристані Царства Божого. 



Чин освячення престолу, храму  очолив архієпископ Володимир, йому співслужили священики.  І після Божої літургії, хресного ходу владика звернувся до парафіян села та гостей зі словами привітання та висловив щиру вдячність усім тим, хто був небайдужий і брав участь у його будівництві. Помічник народного депутата Степана Івахіва Денис П’ятигорець  в цей день подарував храму  напрестольний хрест.
Настоятель парафії священик Богдан подякував владиці, священикам, парафіянам та гостям  за службу, за те, що розділили разом з ними радість свята.


Telegram Channel