Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Близько двох сотень людей, що їх хочуть «виміняти» терористи… нізащо не хочуть в ОРДЛО

Їхні заяви будуть офіційно зафіксовані представниками місії ООН

Про це повідомила представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook:



В списку тих, кого запитує ОРДЛО, майже дві сотні людей, які не бажають переміщення і хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території.



«Сподіваюся, цього тижня представники місіі ООН з прав людини розпочнуть фіксувати заяви тих, хто є в списках ОРДЛО, але хоче залишитися на контрольованій украінською владою територіі. Ми більше місяця вели важкі перемови про це і в Мінську, і з гуманітарними організаціями. Сподіваюся, зараз розпочнеться фактична робота, і від того, наскільки швидко пройде цей етап, залежить питання звільнення заручників і дата. 
В списку тих, кого запитує ОРДЛО, майже дві сотні людей, які не бажають переміщення і хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території. Задля звільнення наших хлопців ОРДЛО вимагає, щоб міжнародні гуманітарні місії засвідчили ці відмови і при цьому категорично проти залучення Міжнародного Червоного Хреста до питання звільнення заручників (хоч саме ця організація має найбільший досвід і є визнаною моніторинговою місією). Ми – за максимальне прискорення всіх процесів, тоді можна буде вийти на дату звільнення . 
Насьогодні в списку СБУ 113 осіб, ОРДЛО підтверджують тільки 47, ми ж знаємо місцезнаходження 59. 
В Мінську українська сторона вчергове піднімала питання коректності інформаціі, що іі дають ОРДЛО. Наприклад, рік ми розшукували людину, подаючи в усіх списках , і ії нам не підтверджували, а з'ясувалося, що цей чоловік в Макііівській колоніі. Є й більш дивні історії, але про них іншим разом. 
Українська сторона ще раз підняла питання негайного допуску МКЧХ до тюрем на окупованих територіях, ми вимагаємо, щоб заручники могли отримувати листи, передачі, дзвонити рідним. Немає пояснення, чому в рамках мінськоі групи вже два роки ці питання блокуються, ( хоч ми кожного разу іх піднімаємо ), чому МКЧХ не може передати листи, чому хлопці вже 9 місяців не можуть телефонувати рідним. І лише ті, кому сприяє Москва, такий доступ отримують, можуть передати листи і посилки . 



Також українська сторона гостро підняла питання невідповідності мінським угодам Указу В. Путіна про так зване «визнання документів ОРДЛО».



Також українська сторона гостро підняла питання невідповідності мінським угодам Указу В. Путіна про так зване «визнання документів ОРДЛО». 
Я звернула увагу ОБСЄ, що це може вплинути і на звільнення заручників (є великий ризик, що деяких заручників можуть оголосити «громадянами ОРДЛО») і створює підґрунтя для націоналізації украінських підприємств . Представники ОРДЛО заявили, що на украінські підприємства на окупованих територіях введена «тимчасова адміністрація» (так сором'язливо вони називають націоналізацію українськоі власності ). 
Ну і ще, відлуння одного «приватного візиту» на Донбас: сьогодні ОРДЛО заявили, що в рамках «программы воссоединения народов Донбаса» вони тепер вимагають зворотній візит так званого «МНС і громадських організацій» на українські підприємства на підконтрольних територіях...».

Telegram Channel