Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Сьогодні – річниця загибелі Ніла Хасевича – художника, який пішов у повстанці, хоча міг здобути світову славу

Волинь-нова

Сьогодні – річниця загибелі Ніла Хасевича – художника, який пішов у повстанці, хоча міг здобути світову славу

4 березня 1952 року у бою із загоном Міністерства державної безпеки у селі Сухівці біля селища Клевань Рівненської області загинув Ніл Хасевич, член ОУН і Української головної визвольної ради, визначний майстер повстанської пропагандистської графіки

Він міг стати успішним художником. Ще за життя Ніла Хасевича його роботи експону валися у Львові, Берліні, Празі, Чикаго, ЛосАнджелесі (усього на 35 виставках). Митець здобув чимало міжнародних нагород. У 1931му полотно «Прання» відзначили премією «Ватикан» (її присуджували за найкращі роботи студентам Варшавської академії мистецтв, де навчався Хасевич), наступного року за портрет гетьмана Мазепи Ніл отримав диплом Варшавської академії, у 1937-му здобув третій грошовий приз на міжнародній виставці гравюр у Варшаві.



У 1951 році роботи Хасевича представили на Генеральній Асамблеї ООН для делегатів та іноземних дипломатів, тоді ж вийшов альбом «Графіка в бункерах УПА».



Він прагнув творити, але Друга світова війна змінила плани. Ніл Хасевич на той час був членом ОУН, особисто знав Степана Бандеру. Згодом вступив до лав УПА: входив до крайової референтури пропаганди, працював у редакції журналу «До зброї», готував ілюстрації до сатиричних журналів УПА «Український перець» та «Хрін», керував підпільною друкарнею, випускав агітаційні матеріали.
У 1951 році роботи Хасевича представили на Генеральній Асамблеї ООН для делегатів та іноземних дипломатів, тоді ж вийшов альбом «Графіка в бункерах УПА». Це довело радянське керівництво до сказу і пошук «Зота» продовжили з особливим завзяттям. Викрили його випадково — енкаведисти захопили повідомлення, де йшлося про доставку 5 кілограмів паперу та вишневе дерево для гравюр. У грипсі було названо і місце розташування криївки — село Сухівці. Криївку шукали довго, але завдяки агентурі таки знайшли. Ніл Хасевич та двоє його охоронців застрелилися, аби не здатися в полон. За особливий внесок у визвольний рух повcтанського художника нагородили «Срібним хрестом заслуги» та медаллю «За боротьбу в особливо важких умовах», ескізи яких розробив він сам.

Telegram Channel