Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

На Волині вперше буде оприлюднено сторінки із щоденника мужньої поетеси Людмили Лежанської

9 березня 2017 року о 13.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться вечір-портрет волинської поетеси Людмили Лежанської «Мій доброокий світ…», приурочений до 70-ої річниці від дня народження

 Акція відбудеться в рамках музейного проекту «Відомі жінки Волині».


Мета вечора – ознайомити учнів з життям і творчістю волинської поетеси.


На захід запрошені її рідні, друзі, знайомі:


-          Лариса Стасюк, вчитель-методист  англійської мови Луцького НВК ЗОШ І-ІІІ ст. №22 – ліцею, племінниця Л. Я. Лежанської;


-          Ніна Терещук, бібліотекар Устилузької ЗОШ І-ІІІ ст., родичка поетеси;


-          Василь Іщук, лікар-терапевт Волинської обласної клінічної лікарні, товариш Людмили;


-          Юрій Михайлицький, друг письменниці та інші.



В дитинстві захворіла і все життя була прикута до інвалідного візка. Середню освіту здобувала самотужки



 


Своїми спогадами про поетесу поділяться представники Національної спілки письменників України: Олена Криштальська, поетка, перекладачка, лауреат літературної премії ім. Василя Мисика та Всесвітньої української координаційної ради, обласної літературно-мистецької премії ім. Агатангела Кримського, літературної премії ім. Григорія Кочура, польської міжнародної літературної премії імені Юзефа Лободовського та Іван Чернецький, поет, прозаїк, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. Агатангела Кримського.


Поезію Л. Я. Лежанської прочитають вихованці гуртка «Мистецтво слова» Палацу учнівської молоді, керівник Тетяна Панасюк.


Гості вечора матимуть змогу ознайомитись із фотодокументальною виставкою з фондів музею, на якій представлені матеріали про життя і творчість Людмили Лежанської: світлини з сімейного альбому, які розповідають про дитячі та юнацькі роки поетеси, листи, рукописи, вітальні телеграми, ноти до пісень на вірші поетеси, художні малюнки, збірки поезій, публікації тощо.


Довідково:


            Людмила Ярославівна Лежанська народилася 11 березня 1947 року в селі Вербичне Турійського району. В дитинстві захворіла і все життя була прикута до інвалідного візка. Середню освіту здобувала самотужки. Рано виявила хист до малювання та вишивки. З дванадцяти літ почала писати вірші.Член НСПУ.


 Померла 9 листопада 1981 року. Похована в місті Луцьку.


За життя поетеси вийшли друком лише дві збірки поезій – «Поезії» (1980) і «Стежечка» (1981). Посмертно видано ще дві – «Мій доброокий світ» (1986), «Чому став синій льон» (1990).За ініціативи родини у 2010 році вийшла у світ книга Людмили Лежанської «Мій опротестований долею і людьми світ». У ній вміщено видані раніше поезії і неопубліковані прозові твори Л. Я. Лежанської. Вперше оприлюднено сторінки із щоденника, який вона вела впродовж останніх десяти років життя. Окремим розділом подаються спогади рідних про письменницю.


 

Telegram Channel