Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Польська компанія заблокувала ініціативу Газпрому щодо монополізації газогону OPAL

На газопровід не можна буде оголошувати аукціони на використання його потужностей на 15 років в обсягах більших, ніж це робилося донині

Польська нафтогазова компанія PGNiG (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo) заблокувала на рік проведення аукціонів на використання максимальних потужностей OPAL, таким чином не дозволивши “Газпрому” монополізувати використання цього газогону. Про це заявив голова PGNiG Пьотр Возняк, повідомляє Тиждень.



PGNiG вимагає від Єврокомісії дій, які гарантуватимуть енергетичну безпеку ЄС і даватимуть рівні можливості доступу до цього газопроводу.



“Нам вдалося заблокувати аукціони щодо використання газопроводу OPAL до березня-квітня наступного року. На цей газопровід не можна буде оголошувати аукціони на використання його потужностей на 15 років в обсягах більших, ніж це робилося донині. Нам вдалося заблокувати цю ініціативу росіян”,- заявив Возняк.


Він підкреслив, що PGNiG вимагає від Єврокомісії дій, які гарантуватимуть енергетичну безпеку ЄС і даватимуть рівні можливості доступу до цього газопроводу.


Нагадаємо, 28 жовтня 2016 року Єврокомісія схвалила розширення доступу Газпрому до газопроводу Opal. Це дало російському монополістові змогу збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни отримали доступ до використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід. Після рішення Єврокомісії про розширення доступу Газпрому до OPAL транзит газу через Україну різко зменшився.


Президенти України та Польщі зробили спільну заяву, в якій засудили рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL.


Крім того, в Польщі державна компанія PGNiG оскаржила рішення Єврокомісії про розширення доступу російського Газпрому до газопроводу OPAL.


Згодом представник PGNiG Возняк повідомив, що суд Європейського Союзу призупинив рішення Єврокомісії про збільшення доступу Газпрому до трубопроводу OPAL.


Як відомо, трубопровід OPAL з’єднує газогін «Північний потік» із газотранспортними системами Німеччини та країн Центральної Європи в обхід України.


 

Telegram Channel