Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

У селищі 8 років незаконно ховають померлих

Селищний голова Великого Любіня Городоцького району Львівської області Йосиф Фабрига стверджує, що не видає дозволів на поховання на незаконному цвинтарі

Справа у тому, що кладовище розташоване надто близько до житлових будинків, передає Gazeta.ua.


«Від моєї хати до найближчої могили 280 метрів. Санітарна зона передбачає 500, а в нас від деяких дворів 50, або навіть 30 м відстані до межі кладовища. Ще з 2009 року маємо на руках постанову про заборону поховань на цьому цвинтарі. А тут і далі ховають», - розповідає місцева активістка Ірина Олексик.



Селищна рада вперто не заводить журналу обліку захоронень, видачі відповідних дозволів.



«Селищна рада станом на сьогодні не видає дозволів на поховання на існуючому кладовищі. Поховання здійснюється релігійними громадами селищної ради, - пояснює голова Великолюбінської селищної ради Йосиф Фабрига. - Релігійні громади повідомлені, що їхні дії порушують вимоги санітарних норм. Заборонити релігійним громадам проводити тут поховання згідно з постановою суду повинні правоохоронні органи. Не я ж забезпечую виконання судових рішень. У нас чужих не ховають, тільки місцевих».


Каже, що кладовище площею 6 га передбачене новим генеральним планом. Наразі його погоджують у районній службі Держгеокадастру.


«Поховання тут відбуваються часто: інколи раз на тиждень, інколи щодня. Бувало, що й три поховання за день. Ховають не тільки місцевих жителів, а й людей зі Львова, з іншим навколишніх міст. На кожне поховання раніше виїжджав наряд поліції. Фіксували факти поховань. Останнім часом, коли селяни телефоную у відділок, правоохоронці цих звернень вже навіть не реєструють», - каже великолюбівець Михайло Пісько.


Спільно з сусідами Ірина Михайлівна найняла правозахисника з моменту перших поховань у 2012 році. Добилися відводу головного судді цієї справи за недовіру.


«Епізодів у цьому кримінальному провадженні на селищну раду за «невиконання посадовими особами судового рішення, що набрало законної сили» нараховується 65, - пояснює адвокат громади Олександр Правосудько. - Селищна рада вперто не заводить журналу обліку захоронень видачі відповідних дозволів. Хоча зобов'язана».


 


 


 

Telegram Channel