Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

Вперше в історії: конституційний суд Південної Кореї усунув від влади президента

Після оголошення рішення суду в Сеулі почалися масові сутички

Пак Кин Хе – більше не президент Південної Кореї. Конституційний суд країни ухвалив рішення про імпічмент президента, передає "5 канал".



Конституційний Суд визнав Пак Кин Хе винною у тому, що вона дозволила своїй подрузі Чой Сун Сіль впливати на державну політику, а також приховувала її корупційну діяльність.



"За" проголосували усі 8 суддів. У такий спосіб суд підтвердив рішення парламенту, який проголосував за імпічмент ще у грудні 2016 року. Але тоді Пак Кин Хе формально ще залишалася президентом країни. Нині ж вона терміново усунена від влади, а втративши президентську недоторканність – тепер може бути притягнута до відповідальності. 


Конституційний Суд визнав Пак Кин Хе винною у тому, що вона дозволила своїй подрузі Чой Сун Сіль впливати на державну політику, а також приховувала її корупційну діяльність. Позачергові президентські вибори мають відбутися в країні протягом 60 днів. Пак Кин Хе стала першим демократично обраним президентом, яка достроково має скласти свої повноваження.


"Усунення Пак Кин Хе з посади є однозначно важливим задля захисту нашої конституції. Усі судді ухвалили одноголосне рішення. Ми усуваємо Пак Кин Хе з посади", – заявила головний суддя Конституційного суду Південної Кореї Лі Джун Мі.


Після оголошення рішення суду в Сеулі почалися масові сутички. Прихильники тепер вже екс-президента накинулися на представників ЗМІ та поліцію. Вони намагалися розбити камери кореспондентів, а також стрибали на поліцейські автобуси та руйнували барикади. Відбуваються мітинги як прихильників так і противників Пак Кине Хе. Розпочалися вони у місті ще під час засідання суду. Його рішення транслювалося на великих екранах у центрі міста.

Telegram Channel