Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Волинянка віддала нирку для своєї похресниці

Волинь-нова

Волинянка віддала нирку для своєї похресниці

Такий життєвий подвиг здійснила начальник відділення поштового зв’язку села Колодеже Горохівського району Раїса Кальчук (на фото)

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


Рішення стати донором нирки жінка прийняла ще торік, на третій день Різдва. Тоді замість колядок у їхній хаті лунав розпачливий жіночий плач.



Вмовляла племінницю, аби не відмовлялася від другої спроби: «Будемо з тобою рідні не тільки по крові, а й по нирці…»



– Зателефонувала братиха, що нирка від Васі, від батька Іринки, не прижилася, що будуть терміново її видаляти, бо пішли ускладнення. А ми усі так сподівалися, що пересадка органа буде порятунком. Ірині ж усього 27, у неї маленький синочок росте, йому ж мама потрібна. Для мене племінниця змалку була рідною дитиною. Я перед Богом давала обітницю, як її хрестили, що буду з нею і в біді, і в радості. То чи могла, почувши ту недобру новину, не подумати про свій обов'язок? – розповідала Раїса Йосипівна. –  А я серцем відчувала, що зможу допомогти. Вмовляла племінницю, аби не відмовлялася від другої спроби: «Будемо з тобою рідні не тільки по крові, а й по нирці…»


На щастя друга операція з пересадки нирки молодій мамі Ірині Нагайчук, яку проводили у Львівській обласній лікарні, пройшла вдало.


– Можливо, мій досвід додасть комусь рішучості. Тепер кажу своїм подругам по нещастю: «І ви не здавайтеся». А ще мені хочеться, щоб усі знали, яка в мене хресна  — унікальної доброти людина! – говорить сьогодні Ірина.



На фото: Сяють щастям очі в молодої мами Ірини Нагайчук, якій подарувала друге життя хресна мама Раїса Кальчук.


Наша довідка: Потреба в пересадці серця в Україні — 500—1000 операцій на рік, печінки — 800—1200, нирки — 1500—2000. Проводити такі операції мають право і кваліфікацію шість закладів, усі в державній чи комунальній власності: Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова, Харківський обласний клінічний центр урології і нефрології ім. В. І. Шаповала, Львівська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська обласні клінічні лікарні. За 2013—2015 роки у цих закладах зробили всього 41 операцію по пересадці печінки і 358 трансплантацій нирки. Торік в Україні було виконано трохи більше 100 трансплантацій органів.


Зворушливу історію «В лікарні дивувалися, що нирку дала тітка, а  я ж – хресна мама…» ви можете прочитати  у друкованій «Волині-новій» за суботу, 11 березня.


Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Telegram Channel