Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

У Білорусі після «маршу недармоїдів» затримали лідера опозиційної партії

Два дні тому було затримано іншого лідера цієї партії

У неділю, 12 березня, після акції проти "декрету про дармоїдів" у білоруському місті Орша було затримано співголову опозиційної партії "Білоруська християнська демократія" Павла Северинця і водія автомобіля, який його віз, повідомляє  LB.ua з посиланням на Радіо Свобода.


Також було затримано журналістку "Радіо Свобода" Галину Абакунчік, фотографа агентства "БелаПАН" Андрія Шавлюгу і блогера Анастасію Пілюгіну.



Всі затримані журналісти перебувають в Оршанському РУВС. Зв'язок з ними відсутній, пише "Радіо Свобода".



Всі затримані журналісти перебувають в Оршанському РУВС. Зв'язок з ними відсутній, пише "Радіо Свобода".


Сама акція пройшла без затримань і сутичок. Близько 700 осіб зібралися на центральній площі, вирішили скласти резолюцію і внести її в райвиконком. До учасників акції вийшов представник міської адміністрації, який заявив, що акція незаконна.


Северинець закликав оршанців приєднуватися до акцій 15 і 25 березня в Мінську: "все буде вирішуватися в столиці. 15 і 25 березня ми повинні проявити солідарність".


Нагадаємо, що 11 березня у Білорусі трьох опозиціонерів заарештували на 15 діб за організацію "Маршу недармоїдів" в Молодечному. Серед них - співголова БХД Віталій Римашевський.


Декрет №3, ухвалений 2 квітня 2015 року, зобов'язує громадян Білорусі, іноземних громадян, які постійно проживають на території країни, а також осіб без громадянства, які не брали участь у фінансуванні державних витрат або брали участь у такому фінансуванні менш ніж 183 календарних днів у минулому році, сплачувати збір до 20 базових величин (одна базова величина - 23 рублі, що дорівнює приблизно 330 гривень).


Нововведення спричинило негативний суспільний резонанс і зазнало критики місцевих експертів.


17 лютого перша акція протесту пройшла в Мінську. Її чисельність оглядачі оцінили в 2,5-3,5 тисячі осіб.


9 березня президент РБ Олександр Лукашенко доручив відкласти стягнення "податку на дармоїдство" на рік.


 

Telegram Channel