Курси НБУ $ 39.55 € 42.06

Вища рада правосуддя вперше дозволила арешт судді

Вища рада правосуддя задовольнила клопотання Генпрокуратури про утримання під вартою судді Суворовського районного суду Одеси Костянтина Бобовського

Генпрокуратура підозрює його у вимаганні та бажанні отримання неправомірної вигоди за рахунок учасників справи, яку він веде, передає кореспондент "Громадського", інформує Українська правда.


Прокуратура просила про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, оскільки слідство вважає, що він може чинити тиск на свідків і користуватися зв'язками в правоохоронних органах з метою уникнення правосуддя. Крім того, прокуратура підозрює, що суддя може спотворити або знищити докази по справі і чинити тиск на суддів, на яких перерозподілено справу, в якій Бобовського підозрюють у вчинені неправомірних дій. Також є оперативні данні, що суддя може виїхати за кордон і переховуватися від органів слідства.



Прокуратура підозрює, що суддя може спотворити або знищити докази по справі і чинити тиск на суддів, на яких перерозподілено справу, в якій Бобовського підозрюють у вчинені неправомірних дій.



"Громадське" відзначає, що це перший випадок коли Вища рада правосуддя розглядала питання надання згоди на отримання судді під вартою, оскільки до початку реформи судочинства питання недоторканості суддів було в компетенції Верховної Ради.


Вища рада правосуддя почала працювати 12 січня 2017 року, і це перша справа, яку їм передала прокуратура про згоду на утримання судді під вартою.


Як повідомлялося, 3 січня президент Петро Порошенко підписав закон "Про Вищу раду правосуддя".
Закон передбачає, що Вища рада правосуддя ухвалює рішення про звільнення суддів з посади і дає згоду на затримання чи арешт судді.

Telegram Channel