Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Коли «диригент» нашого організму підводить

Волинь-нова

Коли «диригент» нашого організму підводить

Мова про щитоподібну залозу, розміри і функції якої здатні змінюватися. Потовщення в проекції залози, загальна слабкість, швидка стомлюваність, дратівливість, дискомфорт у ділянці шиї, сухість шкіри можуть свідчити про аутоімунний тиреоїдит, який іноді багато років нічим більше не нагадує про себе

Світлана Шевчук,
лікар-ендокринолог обласної клінічної лікарні


Основну роль у розвитку захворювання відіграє утворення антитіл до клітин щитоподібної залози, що призводить до сприйняття її нашим організмом, як чогось чужорідного. Руйнуються основні клітини щитоподібної залози, що викликає пригнічення функцій цього ендокринного органа.



Важливими факторами, що сприяють прояву дефекту генів, можуть бути вірусні інфекції, простудні захворювання і запалення мигдаликів, лікувальні препарати, які містять значні дози йоду, часті рентгенологічні дослідження.



Аутоімунний тиреоїдит зустрічається у жінок у 15 разів частіше, ніж у чоловіків. Також зростає рівень аутоімунних захворювань серед молодих людей, дітей та підлітків. Недуга проявляється завдяки особливій комбінації генів, придбаних від батьків, і часто спостерігається в наступних поколіннях. У сім'ях багатьох пацієнтів можуть зустрічатися ураження інших органів, найчастіше це підшлункова залоза, наднирникові залози. Цукровий діабет і хронічна недостатність наднирникових залоз мають аутоімунну основу.
Важливими факторами, що сприяють прояву дефекту генів, можуть бути вірусні інфекції, простудні захворювання і запалення мигдаликів, лікувальні препарати, які містять значні дози йоду, часті рентгенологічні дослідження, вплив іонізуючого випромінювання тощо. Після катастрофи, яка сталася на Чорнобильській атомній станції, загроза патологій щитоподібної залози істотно зросла. Відомо також, що куріння може викликати негативні зміни в імунній системі. І схильність до алергій часто вносить «вклад» в розвиток тиреоїдиту. Багато людей звертаються до лікаря з цією проблемою після атаки алергічного риніту, кропив'янки.
Відомо, що необхідним компонентом для нормальної продукції гормонів щитоподібної залози, які регулюють всі життєво важливі процеси в нашому організмі, є йод, від якого залежить інтелект майбутніх нащадків. Феномен «хворобливих дітей» теж пов'язують з порушеннями роботи щитоподібної залози. На тих грунтах, де недостатній вміст йоду, також знижений і вміст селену, що бере участь в процесах, які відбуваються не тільки в щитоподібній залозі, але і в обміні кісткової тканини. Тому харчування повинне бути збагаченим продуктами, які містять цей важливий мікроелемент.
Важливо регулярно консультуватися зі спеціалістами. Лікар порекомендує вам зробити ультразвукове обстеження щитоподібної залози, а в деяких випадках — пункційну біопсію, особливо, якщо є підозра на новоутворення більше 10 міліметрів. До хірургічного методу лікування вдаються дуже рідко і тільки при особливих формах аутоімунного тиреоїдиту. Незважаючи на те, що подолати цю недугу непросто, і симптоми її в більшості випадків з'являються через кілька років, — прогноз сприятливий. Варто лише вчасно звернутись до ендокринолога.


 

Telegram Channel