Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Набув чинності Порядок переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі

Переміщення вугільної продукції через лінію розмежування здійснюється виключно залізницею через певні контрольні пункти

Порядок був затверджений постановою Кабінету Міністрів №99 від 1 березня, опублікований в офіційному виданні центральних органів виконавчої влади "Урядовий кур'єр" 4 березня і набуває чинності через 10 днів з дня його опублікування, а саме 14 березня, повідомляє LB.ua.


Згідно з документом, переміщення товарів через лінію розмежування здійснюється у визначених для цього місцях фізичними особами і суб'єктами господарювання з дотриманням положень цього порядку і норм законодавства.



Суб'єктам господарювання забороняється переміщати на тимчасово неконтрольовану територію і з тимчасово неконтрольованої території товари, крім: харчових продуктів і лікарських засобів, що переміщуються у складі гуманітарних вантажів, а також товарів і продукції (в тому числі тієї, що забезпечує функціонування і обслуговування або необхідна у виробничому процесі) металургійної, гірничо-збагачувальної, вугледобувної й енергогенеруючої галузей, об'єктів критичної інфраструктури.



Водночас, за рішенням керівника АТО, в районі її проведення можуть встановлюватися додаткові обмеження.


Зокрема, суб'єктам господарювання забороняється переміщати на тимчасово неконтрольовану територію і з тимчасово неконтрольованої території товари, крім: харчових продуктів і лікарських засобів, що переміщуються у складі гуманітарних вантажів, а також товарів і продукції (в тому числі тієї, що забезпечує функціонування і обслуговування або необхідна у виробничому процесі) металургійної, гірничо-збагачувальної, вугледобувної й енергогенеруючої галузей, об'єктів критичної інфраструктури за переліком і в обсягах (вартість, вага, кількість), які затверджують спільним рішенням Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб і Міністерства економічного розвитку і торгівлі .


Пропуск товарів через лінію розмежування здійснюється підрозділами, які здійснюють державний контроль на контрольних пунктах в'їзду/виїзду (на автодорогах) і на контрольних пунктах в'їзду/виїзду на залізниці.


Переміщення товарів за межами цих контрольних пунктів забороняється.


Суб'єкт господарювання для переміщення товарів слід включити до переліку суб'єктів господарювання, які здійснюють переміщення товарів, згідно з цим порядком.


Для цього суб'єкт господарювання повинен звернутися із заявою в Державну фіскальну службу, яка протягом щонайбільше 10 (за необхідності 20) робочих днів проводить перевірку і робить подання в координаційний центр, який, своєю чергою, протягом 10 днів приймає рішення про включення суб'єкта господарювання в перелік.


Для переміщення вугільної продукції Міністерство енергетики та вугільної промисловості скеровує інформацію координаційному центру про включення енергогенеруючих компаній, що використовують вугільну продукцію для вироблення електроенергії, в перелік суб'єктів господарювання - одержувачів вугільної продукції.


Переміщення вугільної продукції через лінію розмежування здійснюється виключно залізничним транспортом через певні контрольні пункти.


Згідно з документом, переміщення гуманітарних вантажів міжнародних гуманітарних організацій, затверджених наказом Міністерства соціальної політики, проводять передусім за спрощеною процедурою контролю за переміщенням таких вантажів на тимчасово неконтрольовану територію, а перелік таких гуманітарних організацій публікують на офіційному сайті міністерства.


Переміщення гуманітарних вантажів міжнародними гуморганізаціями, які не включені до переліку, а також іноземними і вітчизняними донорами здійснюється після перевірки Мінсоцполітики документів, наданих одержувачами гумдопомоги на визнання товарів гумдопомогою, і видання відповідного наказу.


Фізичні особи здійснюють переміщення товарів у ручній поклажі або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом згідно з переліком і в обсягах (вартість, вага, кількість), що затверджуються Міністерством з питань окупованих територій.


Згідно з постановою, ця норма набуває чинності через місяць з дня опублікування, водночас пізніше Кабмін відтермінував набуття чинності документа для фізосіб на 2 місяці з дня опублікування.


До цього громадяни перетинали лінію розмежування згідно з порядком, затвердженим Службою безпеки України.


Нагадаємо, в січні 2017 року громадські активісти організували торгову блокаду ОРДЛО.

Telegram Channel