Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
На домашній фермі понад 200 вуханів

Волинь-нова

На домашній фермі понад 200 вуханів

Кролівництво для життя села Переспа Рожищенського району Леоніда Дацюка стало більшим, ніж хоббі

Тетяна БОЯРИН


Агроном з більш ніж десятирічним досвідом роботи Леонід Юрійович розпочинав своє господарювання на початку 2000-х із двох гектарів землі. Тепер ще й орендує паї односельчан. Сіє зернові, вирощує чотири десятки сортів бульби, ще й овочеві культури. Картопля здебільшого голландських, німецьких та українських сортів, які різняться за скоростиглістю, врожайністю, вмістом крохмалю та сухих речовин, стійкістю до хвороб та шкідників. Наприклад, надранні сорти Кіранда (Китайське чудо), Рів’єра, Аріель мають найоптимальніші строки дозрівання. Відмінною врожайністю характеризується ранньостиглий сорт Кімерія, значною стійкістю до хвороб – середньопізній Моцарт. Добре зарекомендували себе, за словами Леоніда Дацюка, і сорти Арія, Лідер, Серпанок, Мирослава, Ред леді, Бельмонда.



Ці тваринки швидко ростуть, набирають вагу та й здатні давати потомство кілька разів на рік.



Щодо овочевих культур, то лише капусти п’ятнадцять різновидів, близько двадцяти п’яти — помідорів, а ще солодкий перець, морква — це все теж вирощує Леонід Юрійович на своїх полях, розсаду — в теплиці.
— Щороку намагаємось впроваджувати нові сорти картоплі, про які дізнаємося, відвідуючи різноманітні ярмарки сільгосппродукції. Тому й купують нашу насіннєву картоплю селяни від Любомля до Рівного, — з гордістю розповідає. — Вирощені овочі постачаємо в ресторани, щотижня торгуємо на базарі в Луцьку, тож проблем зі збутом не маємо.
Окрім обробітку землі, важливе значення в житті Леоніда Юрійовича має справа, до якої серце лежало з дитинства, – розведення вуханів. Хоч кролівництво господар називає своїм хобі і воно вимагає чимало зусиль, та це заняття теж приносить у сім’ю певний дохід.
Понад дві сотні особин налічує домашня ферма нашого співрозмовника. У двох’ярусних клітках попід господарськими приміщеннями розмістились ці делікатні тваринки.
Леонід Юрійович дістає пухнастого красеня породи Полтавське срібло. Вражає не тільки пишне та густе хутро, а й величина кролика.
— Хороший вихід м’яса має порода Європейське срібло, — коментує, відкриваючи наступну клітку.
Незвичністю окрасу порадував нас Новозеландський червоний кролик, вагою живої маси – Білий велетень, а довжиною вух, які до того ж постійно обвисають, — Французький баран. Чималих розмірів та дивовижного біло-чорного окрасу кролики м’ясної породи Німецький строкач.
— Високою плодючістю характеризується Віденський голубий вухань, — демонструє тваринку господар. – А найкраще переносять спеку та великі морози Каліфорнійці.
Леонід Дацюк, відкриваючи нові клітки, ще з більшим азартом розповідає про своїх «вихованців».
— Кроликів тримають, бо в них ніжне дієтичне м’ясо, багате вітамінами, яке дуже корисне дітям, літнім та хворим людям. Це екологічно чистий продукт, що користується попитом на ринку. До того ж, ці тваринки швидко ростуть, набирають вагу та й здатні давати потомство кілька разів на рік. Розведення їх вигідне і не надто затратне, — пояснює Леонід Юрійович.
Звичайно, ця справа прибуткова, але не така проста, як може здатись на перший погляд. Бо вухані — делікатні та хворобливі, тому потребують ретельного догляду.
— Безперечно, їх потрібно не лише обов’язково щеплення, а й щоденно слідкувати за їхнім раціоном, знати, як і чим годувати, — погоджується господарник і розкриває кілька секретів догляду за тваринами. – Закисають очі — слід промити відваром ромашки звичайної, помітили хворобу вух — лікуємо камфорною олією зі скипидаром. Щоденний раціон повинен включати як соковиті, так і грубі корми, обов’язково воду. А ще кролів великих порід не можна піднімати за вуха, безпечно і правильно — за шкірку на спині.
Мій співрозмовник цікаво та зі знанням справи може говорити про кролів годинами. Слухаючи всі ці премудрості, перевірені досвідом, зрозуміла, що тільки широка обізнаність у справі може перетворити хобі на прибуткове заняття. І це Леонід Дацюк, як на мене, підтвердив на сто відсотків.


 

Telegram Channel