Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ЛІКИ НА ГРЯДЦІ

Коли мені “по бартеру” дістався маленький кущик лаконосу американського, я була рада. Люблю вирощувати різні екзоти...

Коли мені “по бартеру” дістався маленький кущик лаконосу американського, я була рада. Люблю вирощувати різні екзоти. Правда, як виглядатиме рослина, коли підросте, не знала. І ось кущ виріс, зацвів. Я була розчарована — велике листя, довгий квітконос з непримітними рожевуватими квітами. Тож збиралася викинути його з квітника, аби не займав місце. Але у вересні лаконос дав плоди — круглі, темно-фіолетові і майже чорні. Що з ними робити — не знала.
Полистала літературу — і відмінила вже було винесений вирок, бо з’ясувала, що лаконос офіційно визнаний медициною як лікувальна рослина. В США, Англії, Німеччині порошок і екстракт з коріння застосовують як послаблюючий засіб. У нашій країні з коріння лаконосу виготовляють препарат для лікування радикуліту.
У народній медицині свіжовисушене коріння і листя у вигляді водного настою та відвару, а також подрібнене сухе коріння, змішане з борошном і маслом (з цієї маси формують кульки-горошини), вживають як легкий проносний засіб. Мазь, приготовлену з подрібненого на порошок коріння, застосовують при лишаях. А настоєм з коріння полощуть хворе горло при тонзилітах. Словом, не рослина, а справжній лікар росте на моїй грядці.
Світлана МАРЧУК.
м. Луцьк.
Telegram Channel