Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
За теремнівський хліб заплатимо більше. Антимонопольний комітет – проти

Волинь-нова

За теремнівський хліб заплатимо більше. Антимонопольний комітет – проти

Продукт номер один, без якого не обходиться жодна родина, подорожчав

Євгенія СОМОВА


Нові ціни на продукцію, яку виробляє ПАТ «Теремно Хліб», з’явилися у п’ятницю. За буханець найдешевшого хліба тепер доведеться віддати майже 9 гривень. Вартість продукції зросла в середньому на 20 копійок.



Якщо раніше родина купувала в середньому буханець хліба на день, то тепер – половинку.



Так, за 700-грамовий буханець «Подільського», який донедавна коштував 8,90 гривні, в кіосках підприємства треба заплатити 9,10 гривні, а за такої ж ваги чорного «Січового»  –  8,70 (коштував 8,50 гривні). Подорожчала і здоба. Зокрема, батон «Нарізний» додав до попередньої ціни – 8.90 гривні – 35 копійок. До 7,75 гривні подорожчав і «Запашний». У магазинах вартість хліба різна, оскільки кожен доплюсовує свою націнку.


Основним чинником підвищення ціни стало здорожчання сировини, зокрема борошна. З кінця 2016 року його вартість суттєво зросла. І це при тому, що минулого року Україна зібрала найбільший врожай зернових. Значною мірою позначилося на ціні продукції і підвищення вартості енергоносіїв, зокрема, газу, пально-мастильних матеріалів, мінімальної зарплати. Зросли й інші статті витрат. Хлібопекарі кажуть, що змушені піднімати ціни, бо не зможуть працювати рентабельно.


Тим часом Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України вважає інакше і збирається ініціювати нараду виробників хліба, борошномелів, щоб запобігти подальшому зростанню цін.


Що ж до покупців, то вони невдоволені новою вартістю продукції. Особливо люди пенсійного віку, багатодітні матері, які ледве зводять кінці з кінцями. Споживачі кажуть, коли цінова планка на основний продукт харчування перейде за 10 гривень, то, певне, доведеться обмежити споживання хліба. До речі, експерти вже давно прогнозують це. Та й хлібопекарі зіткнулися з проблемою зменшення попиту на їхню продукцію. Якщо раніше родина купувала в середньому буханець хліба на день, то тепер – половинку. Є побоювання, що коли він і надалі дорожчатиме, то це може призвести до зростання напруги серед соціально незахищених верств населення.

Telegram Channel