Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

У 2005 році Ліна Костенко відмовилася від звання «Герой України»

З українською поетесою Ліною Костенко, якій сьогодні виповнюється 87 років, у 2005 році зустрівся Президент України Віктор Ющенко. Про невідомі подробиці цієї історії розповіла у Facebook перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко

Тоді Ірина Геращенко була керівником прес-служби Президента України Віктора Ющенка, вона була присутня на зустрічі Віктора Ющенка з Ліною Костенко, передає ЗІК.



Поетам для спілкування з Народом потрібно тільки Слово. Ніякі брязкальця я не візьму!



«19 березня 2005 року в АП був дуже важкий і напружений день – ми готували перший за часів помаранчевої команди візит до України тодішнього президента РФ Путіна. Але в графіку президента Ющенка в той день була ще одна дуже важлива подія і зустріч, і, якщо чесно, за неї ми переживали ще більше, бо та зустріч до останнього не була не підтверджена протоколом. Перша приймальня наярювала адресату, щоб сказати про візит президента, але на іншому кінці просто не брали слухавку», – пише Геращенко.


За її словами, після того, як зранку «відпрацювали двосторонку», і російський президент відправився в резиденцію на Липській, де була його зустріч з тодішньою прем’єркою Тимошенко, Ющенко поїхав на так і не підтверджену зустріч у багатоповерхівку в центрі міста.


«Ми піднялися сходами і подзвонили, – згадує Геращенко. – Під квартирою стояв хлопець з прес- служби з червоними вухами, і трясущимися руками. «Вона не відкриє», – прошепотів він. ВАЮ подзвонив ще раз: «Дорога Ліна Василівно, це Ющенко!» Двері відкрилися, на порозі стояла Ліна Костенко, вона дозволила президенту і мені зайти. Я й досі пам’ятаю кожну хвилину перебування в квартирі, де фото дорогих і важливих в її житті людей, нашу розмову, яка почалася з сурової виволочки за те, що хлопець, який трезвонив у двері до Ліни Василівни, говорив російською. «Він зі спецслужб, він співпрацює з ними, я їх знаєте скільки перебачила, я їх наскрізь бачу». Вона як в воду дивилася, бо цей хлопець дійсно був «непростий», Ліна Василівна чітко відфільтрувала», – зауважила Геращенко.


За її словами Ліна Костенко «навідріз відмовилася приймати звання Героя України».


«Сказала, що Поетам для спілкування з Народом потрібно тільки Слово. «Ніякі брязкальця я не візьму!» – твердо відрізала вона. Президент почув метал в голосі, і далі вони говорили про Україну, про важливість підтримки мови і культури як цементуючої складової нації», – розповіла Геращенко.


Як зауважує народний депутат, це були перші постреволюційні ейфоричні дні, без сумніву, роль Ліни Василівни, моральних авторитетів нації в перемозі Майдану була надзвичайною.


«Мені прикро, що ми чуємо наших Моральних Авторитетів тільки в дні глибоких суспільних потрясінь, коли шукаємо від них відповіді, а що ж далі, а де правда. Можливо, краще звірятися з реакцією на наші дії щодня? Буде менше помилок і більше правди. З днем народження, дорога Ліна Василівно! Дякую, що Ви в нас є», – пише Геращенко.

Telegram Channel