Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Фільм про судилище над Сенцовим знімали під пильним оком спецслужб

В рамках фестивалю Docudays UA показали документальний фільм про судовий процес над Олегом Сенцовим

«Процес» – це не той фільм, про який можна розповісти. Але той, який потрібно обговорювати після перегляду. Олег Сенцов стає ближчим, ніж з екранів телевізорів і газетних шпальт. Абсурдність російського судилища не раз викликало у залі сміх, але й не раз щемило – від монологів Олега і сліз його доньки, коли та говорить з ним по телефону.


Режисер фільму Аскольд Куров познайомився з Олегом Сенцовим за 3 роки до його арешту, розповідає «24 канал». Спілкувалися через мережу інтернет про кіно. Один раз зустрілися у реальному житті – коли Сенцов приїжджав до Москви з прем'єрою свого фільму «Гамер». Коли ж Олега заарештували – бачитися стали частіше. У суді.


Аскольд Куров перший раз на суд прийшов просто підтримати колегу. Коли ж побачив усю абсурдність цього процесу, зрозумів, що треба знімати фільм. Єдина можливість бачитись з Сенцовим був зал суду.


Більше розповіли про режисера його рідні і друзі. У Росії робота над фільмом не завжди йшла гладко – знімали під пильним оком спецслужб.


«Наприклад, якісь дивні люди приходили на зустріч з Наташою (двоюрідна сестра Олега Сенцова, - ред.), слідкували в кафе. Було ясно, що це за люди. І телефони прослуховувалися, і листування читалось. Ці люди з'являлися саме у тих місцях, де у нас призначена зустріч. Це робилося для того, щоб створити відчуття тривоги і страху»,
– розповів Аскольд Куров.



Олег відмовився передавати сценарії на волю. Сказав, що вони вийдуть разом із ним. Бо сценарій – це напівфабрикат, фільм – це вже готова робота.



Сестра Олега Наталія Каплан через тиск виїхала з Росії в Україну.


«Стало не смішно, коли почали закривати банківські рахунки без причин. Але їхала я не через це. Не через ФСБ, а все ж таки через людей. Я не могла вже ні з ким спілкуватися».


Наталія стала фактично героєм фільму. Вона зачитує листування з Олегом, збирає йому передачі та везе у в'язницю. За те, що підтримує свого брата – в Росії стала зрадницею. До слова герой ставиться скептично.


«Не люблю слово герой, бо їх не існує. Існують обставини, в яких людина поводить себе певним чином».


Олег відмовився від побачень із рідними, пояснивши це тим, що так легше морально витримати. Зв'язок з рідними тримає через листування.


Сидить. Все дуже банально. І там не відбувається нічого. Олег своє життя зараз називає «день сурка». І це так і є. Простудився, вилікувався, раз в 3 місяці отримав передачку, іноді листи. Прогулянка – година в день. Пише сценарій... Олег відмовився передавати сценарії на волю. Сказав, що вони вийдуть разом із ним. Бо сценарій – це напівфабрикат, фільм – це вже готова робота. А фільм може бути готовим, тільки коли Олег буде на волі, – розповіла сестра Олега Наталія Каплан.


Прем'єра фільму «Процес: Російська Федерація проти Олега Сенцова» відбулася 11 лютого в рамках Берлінського кінофестивалю.



Telegram Channel