Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Протитанкове «привітання» для поліцейського Сергія Мерчука

Волинь-нова

Протитанкове «привітання» для поліцейського Сергія Мерчука

За день до свого дня народження — 21 березня — начальник патрульної поліції Рівного, який майже рік ночує у таємній кімнаті службового кабінету, прокинувся від вибуху. З неділі на понеділок близько 3–ї години ночі хтось вистрілив із протитанкового гранатомета по будівлі патрульної поліції, що на вулиці Степана Бандери. У Києві заявили: цілилися у вікна Мерчука

Левко ЗАБРІДНИЙ


Вибух розбудив не лише Сергія Мерчука, а й мешканців кількох житлових будинків. «За УНА —УНСО, за Сашка Білого. F..ck the police. I hate you», — такий напис зі свастикою знайшли на тубі від протитанкового гранатомета РПГ–22, залишеного на подвір’ї сусіднього будинку. На щастя, снаряд влучив не у кімнату головного патрульного, а нижче — у порожній о тій порі тренажерний зал.



«За УНА —УНСО, за Сашка Білого. F..ck the police. I hate you», — такий написзі свастикою знайшли на тубі від протитанкового гранатомета РПГ‑22.



— У дворі сусіднього будинку знайшли тубус від «мухи» із написаними дурницями, — розповідає Сергій Мерчук. — Привіт, так би мовити, передали. По тривозі підняли весь особовий склад, але під час відпрацювання міста знайти тих, хто стріляв, не вдалося. Тепер справою займаються слідчі. У зв’язку з інцидентом посилимо чергування. Думаю, випадок пов’язаний із принциповою позицією патрульних.


Поліція розпочала досудове розслідування за фактом хуліганства, вчиненого із застосуванням вогнепальної зброї (частина 4 статті 296 Кримінального кодексу України). В області оголошено план «Перехоплення» і посилено заходи публічної безпеки та порядку. Проте злочинців досі не знайшли.
Начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євгеній Жуков заявив, що стріляли саме по вікнах кабінету Сергія Мерчука:
— Напис на тубусі гранатомета — для відволікання уваги, — зазначив пан Жуков. — І ніякого стосунку до патрульної поліції не має. Сергій Мерчук — активіст Майдану (у березні 2014 року він став переможцем редакційної акції «Герої нашого часу»), пізніше — учасник бойових дій в складі полку «Азов». У правоохоронних органах не служив. Усі 28 управлінь патрульної поліції України працюють у посиленому режимі, з автоматичною зброєю. Висновки зроблені, і ми рухаємося в правильному напрямку.
Чому на тубі були згадані УНА — УНСО та Сашко Білий (Олександр Музичко), з’ясовуватиме слідство. Ми ж нагадаємо, що керівника «Правого сектору» в Західній Україні вбили у березні 2014–го, за два роки до створення у Рівному патрульної поліції.
Ярослав Гранітний, який нині очолює обласний осередок УНА — УНСО, заявляє, що напис і вибух – провокація.



Начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євгеній Жуков заявив, що стріляли саме по вікнах кабінету Сергія Мерчука.



— Запевняю, ніхто з наших хлопців не причетний до інциденту, — зазначив пан Гранітний. – Це схоже на провокацію, аби збурити хвилю тиску на патріотичні організації. Думаю, будуть обшуки у націоналістів. Але нічого, окрім зареєстрованої зброї, не знайдуть. До слова, коли Сашка Білого вбили, з усієї України хотіли з’їхатися люди і підпалити управління міліції у Рівному. Ми тоді стримали цю хвилю, пояснюючи, що жодного стосунку рівненські правоохоронці до дій «соколів» Арсена Авакова не мали.
До слова, в обласному центрі найпоширеніші дві версії того, що сталося. Перша збігається зі словами Ярослава Гранітного: вибухом намагалися спровокувати обшуки тих, хто причетний до економічної блокади Донбасу. За другою, протитанковий гранатомет зі свастикою та іменем Олександра Музичка – російська провокація для «яскравої» картинки на телебаченні.


 

Telegram Channel