Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ПОДАТКІВЦІ І ПІДПРИЄМЦІ ХОЧУТЬ ДРУЖИТИ

Для налагодження партнерських стосунків, координації зусиль, спрямованих на створення сприятливих умов розвитку підприємницької діяльності підписано меморандум про співпрацю між державною податковою адміністрацією в області та регіональною Комісією ради підприємців України при Кабінеті Міністрів України.

Для налагодження партнерських стосунків, координації зусиль, спрямованих на створення сприятливих умов розвитку підприємницької діяльності підписано меморандум про співпрацю між державною податковою адміністрацією в області та регіональною Комісією ради підприємців України при Кабінеті Міністрів України.
Голова державної податкової адміністрації в області Микола Гринюк на зустрічі з цього приводу розповів про те, що збільшуються не тільки обсяги виробництва, а й нарахування до сплати податків. Волинь одна з тих областей, де знижується кількість збиткових підприємств, багато з них виходить з “тіні”. Водночас виникають непрості стосунки податківців і підприємців, хоча, за словами Миколи Гринюка, все робилося для того, щоб діяльність податкової служби була прозорою і відкритою.
Наводились приклади, що деякі керівники підприємств, яких заохочували, нагороджували грамотами, сприйняли це як можливість у подальшому порушувати податкове законодавство. Один господарник, наприклад, скаржився, що торік його відзначено як сумлінного платника податків, а тепер до нього, бачите, йдуть з перевіркою. Виявилось, що цей підприємець вдвічі збільшив виробництво продукції і рівно настільки зменшив надходження податків.
Наводився і такий приклад. Один з керівників зателефонував і повідомив, що є можливість вкласти у волинське підприємство іноземні інвестиції, але як зробити, щоб не сплачувати податків? Дивно виходить: інвестор живе в країні, яка традиційно дотримується податкового законодавства, а наші підприємці хочуть його навчити, як... ухилитися від сплати податку.
Виникають конфліктні ситуації і, на жаль, не завжди вдається їх розв’язати. Проблеми спільні, виникають вони з різних причин, у тому числі і через недосконалість податкового законодавства. Тому податківці пропонують по-діловому вирішувати питання за столом переговорів з представниками тих підприємств, які в чомусь з ними не погоджуються. Є постійно діюча рада, котра професійно розглядатиме неузгоджені питання. Цьому сприятиме меморандум про співробітництво. Буде визначено склад робочої комісії і результати її роботи висвітлюватимуться через засоби масової інформації.
Від Волинської регіональної Комісії ради підприємців України при Кабінеті Міністрів України — координатор директор державного підприємства “Луцький спиртогорілчаний комбінат” Ростислав Іванов зазначив, що координатор підприємців при Кабміні — це дорадчо-консультативний орган, який вирішує питання, зазначені в меморандумі, підпорядковується безпосередньо прем’єр-міністру України.
Меморандум підписали: від державної податкової адміністрації в області Микола Гринюк, від регіональної Комісії ради підприємців України при Кабінеті Міністрів — координатор директор державного підприємства “Луцький спиртогорілчаний комбінат” Ростислав Іванов.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel