Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Енергетики мостять лелекам «єврогнізда» (фото)

Волинь-нова

Енергетики мостять лелекам «єврогнізда» (фото)

Вони підносять «фундамент» гнізда на висоту – тож вдається уникнути контакту гілок з проводами

На вихідні в Україні спостерігали масовий приліт лелек. Вервечки білих птахів з чорною ознакою курсували з півдня на українську землю. Летіли втомлені далекою дорогою (з місць зимівлі в Африці до України вона простягається на 10 тисяч кілометрів), але, думається, — щасливі. Бо немає нічого кращого, як повертатися додому, йдеться у матеріалі Високого замку.



Шукають на вигонах гілочок, якими укріплюють пошарпане вітрами «помешкання», а ще застеляють його основу сухою травою і мохом.



Повернувшись у рідні гнізда, лелеки не відпочивають, ремонтують власні оселі. Шукають на вигонах гілочок, якими укріплюють пошарпане вітрами «помешкання», а ще застеляють його основу сухою травою і мохом. Роблять це, щоб самці було зручно нестися і згодом висиджувати лелеченят…


Дехто з птахів, мабуть, лінується будувати чи рихтувати своє гніздо, а воліє заволодіти чужим. Наче літаки-винищувачі,  ці «зайди» з висоти пікірують на чужі «апартаменти» — але прогнати господарів не завжди вдається. Адже вони завчасно вилітають з гнізд і вступають у повітряний бій з «рейдерами».


Отримати птахам свій «куток» допомагають львівські енергетики. У ці дні на опори лінії електропередач вони встановили більше сотні металевих платформ, які стануть фундаментом для гнізд. Користь від цієї гуманітарної акції подвійна: «єврогнізда» суттєво полегшать бузькам їхню будівельну роботу,  а з іншого боку, захистять мережі від аварійних відключень, спричинених замиканням і обривами, що спричиняють хаотично споруджені гнізда (особливо — у дощову погоду). Завдяки енергетикам, які підносять «фундамент» гнізда на висоту, вдається уникнути контакту гілок з проводами. Це також береже життя птахів.


Про «євро оселі» для лелек цієї весни подбали енергетики Мостиського, Городоцького, Сокальського, Жовківського, Радехівського, Турківського, Золочівського, Бродівського, Перемишлянського, Яворівського, Стрийського,  Дрогобицького районів Львівщини. За останні 12 років таких платформ для лелек за кошти РЕМів встановлено понад 1300. Акцію проводять у рамках міжнародної ініціативи «Захист білого лелеки».

Telegram Channel