Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Рівнеазот» шантажує лайном

Волинь-нова

«Рівнеазот» шантажує лайном

Минає третій тиждень, як хімічний гігант «Рівнеазот» зупинив виробництво через борги за газ. Подібні ситуації на підприємстві трапляються щороку, і кожного разу з цього приводу піднімають паніку, яку використовують політики. Обласна рада нещодавно проголосувала за звернення до уряду з вимогою націоналізувати завод. А у міській раді через кілька днів уже говорили, де знайти кошти, щоб допомогти підприємству Дмитра Фірташа, бо воно загрожує місту екологічною катастрофою

Левко ЗАБРІДНИЙ


Ідея націоналізації, «зважаючи на стратегічну значимість підприємства», належить фракції «Свобода», проте за звернення проголосували 47 депутатів Рівненської облради. У документі йдеться, що націоналізація на часі, бо трудовий колектив «Рівне­азоту», тобто понад три тисячі людей, «може бути скорочений та залишиться без заробітної плати через нестачу обігових коштів». Окрім того, є загроза зупинки очисних споруд, на які подають 70% стоків Рівного.



Керівництво «Рівнеазоту» у відповідь зробило свою заяву — нагадало про 11,7 мільйонів гривень боргу комунального підприємства «Рівнеоблводоканал», яке винне заводу за очистку рівненських стоків.



Керівництво «Рівнеазоту» у відповідь зробило свою заяву — нагадало про 11,7 мільйонів гривень боргу комунального підприємства «Рівнеоблводоканал», яке винне заводу за очистку рівненських стоків.
У міській раді відбулася екстрена нарада азотівців із чиновниками Рівного. Голова правління підприємства Михайло Заблуда прямо заявив, що очисні споруди зупинять роботу, якщо місцева влада не допоможе у трьох речах: не забезпечить «Рівнеазот» газом, електроенергією та не віддасть борг «Рівнеоблводоканалу».
— Це в жодному разі не шантаж, — заявив пан Заблуда. — Заробляти на вас гроші не збираємося, але робіть висновки самі: ми відсудили понад 360 мільйонів кубометрів природного газу у підземному газосховищі, але нам не дають ним користуватися. Одеський припортовий завод винен нам близько 400 мільйонів доларів за поставлений газ, але не платить. Просили за газ взаєморозрахунок — нам відмовили. Якщо вдасться взяти кредит у банку, то зможемо відновити роботу підприємства, але жодних гарантій немає. Тож у перспективі готуємося до повної зупинки заводу, поставимо його під консервацію та охорону, будемо змушені скорочувати працівників. Ми вже просили у газовиків, щоб залишили необхідний об’єм газу для того, аби могли працювати хоча б очисні споруди, однак нам відмовили і перекрили його повністю. Отже, щоб споруди діяли, необхідно мати газ та електрику, а «Рівнеобл­водоканал» повинно погасити борг.
Міський голова Рівного Володимир Хомко заявив, що рада готуватиме своє звернення, аби допомогти «Рівнеазоту».
— Неподобство — те, що відбувається, — заявив пан Хомко. — Приватизуйте, продавайте його, але люди повинні ходити на роботу. Ми доручили «Львівтрансгазу» забезпечити «Рівнеазот» газом, щоб працювали очисні споруди, і попередили директора: не забезпечить газом — буде нести кримінальну відповідальність за те, що лайно потече у річку. Ми хазяї у Рівному, а не вони. І хай тепер думає, що робити. За моєї пам’яті «Рівнеазот» очисні ще не зупиняв. Маю таке відчуття, що і зараз цього не буде.
Зазначимо, що «Львів­транс­газ» є філією «Укртранс­газу». Директор філії — Василь Тюшка.


 

Telegram Channel