Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Чи є проблеми в луцьких «Янголят»? (ФОТО, ВІДЕО)

Волинь-нова

Чи є проблеми в луцьких «Янголят»? (ФОТО, ВІДЕО)

Луцька громадська організація дітей-аутистів відзначає 5-річчя з часу заснування

Лариса ЗАНЮК
2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму. Як виявилося, термін «аутизм» досі невідомий багатьом громадянам. Але кількість дітей із таким діагнозом щороку збільшується, і причини цього найчастіше залишаються невідомими. Тому громадськість має уважніше поставитися до таких дітей, допомогти їм адаптуватися, прийняти такими, якими вони є.




Вже 5 років, як батьки луцьких дітей-аутистів об'єдналися, щоб спільно ділитися своїми проблемами й радостями.



Вже 5 років, як батьки луцьких дітей-аутистів об'єдналися, щоб спільно ділитися своїми проблемами й радостями. Сьогодні організацією керує Юлія Поліщук, мама хлопчика з таким діагнозом. Чималало вдалося подалати завдяки соціалізації дітини, розповідає мама Юлія.


Ми порозмовляли з пані Юлією, як з керівником організації про те, що змінилося з часу створення ГО «Янголята».
Юліє, які проблеми сьогодні мають «Янголята»? Хоча б з нагоди дня в календарі – на які ваші проблеми ми, громадськість, маємо звернути увагу?
– Цього року ГО «Янголята» отримала комунальне приміщення на вулиці Винниченка, 67, близько 35 кв. м., дві невеличкі кімнатки. Сподіваємося, що зважать на те, що ми неприбуткова організація та знімуть з нас оплату за комунпослуги, адже сума близько 4000 гривень щомісяця для нас непідйомна. Організація наша створена самими батьками, заняття з дітьми відбуваються на волонтерських засадах. Але хоч заняття у нас гурткові, результати від них дуже помітні. Насамперед, дякую тим, що нас постійно підтримують. Це громада УПЦ, зокрема, студенти-семінаристи. З ними здійснили багато спільних заходів. А ще мріємо, що нарешті в Луцьку відкриють центр для дітей з особливими потребами, у якому вони зможуть перебувати більше часу без батьків. Зараз у нас 28 діток, від 3-х до 16-ти років.



Зараз у нас 28 діток, від трьох до шістнадцяти років.



– Чим пишаєтеся, що вдалося подолати за цей час?
– Ой, стільки всього, насправді! Плануємо навіть їхати в Туреччину. Нас запросили на фестиваль, де нас мають номінувати. Ми запропонували на перегляд в ю-тубі два номери: виставу «Каструлька Анатоля» та інструментальний номер, вони дуже сподобалися глядачам, адже розкривають сутність дитини-аутиста, та практично пропонують суспільству прийняти таких дітей. 29 березня у Луцькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проходив майстер-клас для діток з синдром аутизму. Учасники заходу виготовляли хмаринки з фетру синього кольору. Діти намагалися все зробити ідеально, уважно слухали, обережно вирізали, клеїли та з нетерпінням чекали результату своєї роботи. А 31 березня проведемо круглий стіл «Організація простору для дітей з аутизмом у м. Луцьку. Приклади в Україні». Запросила директора Київського фонду «Дитина з майбутнім» та зі Львова Катерину Островську, яка створила квартиру підтримуючого проживання для людей з особливими потребами, де вони самостійно проживають, до яких приходять волонтери, допомагають. Батьки дітей з аутизмом повинні думати про їхнє майбутнє, навчити обходитися без нашої допомоги в дорослому віці, бо ми не вічні. У Рівному є центр для аутистів, його директор теж приїде до нас, подлілиться досвідом.
Ми теж покажемо, що вміють наші луцькі діти-аутисти. Буде міні-вистава, навіть оркестр, дітки танцюватимуть вальс із батьками, разом з аматорським театром покажемо виставу «Ріпка». Заходьте і побачите, що особливі діти здатні дивувати! Це для них великий поступ – вийти на сцену, відчути себе артистом. Підтримайте нас – це дуже важливо.


Благодійний захід «Творчі Янголята», відбудеться 31 березня о 12.00 в Палаці культури м. Луцька.
Вихованці ГО «Янголята» представлять свої творчі здібності: будуть танцювати, грати на музичних інструментах, показувати свої акторські таланти у театральних постановках, побачите різноманітні вироби, які підготували діти. Запрошуємо всіх!


Telegram Channel