Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

У докторській дисертації дружини Кириленка 696 різноманітних помилок

Експерти визначили 30% тексту цієї роботи – плагіат

Експерти Українського мовно-інформаційного фонду (УМІФ) Національної академії наук України провели логіко-лінгвістичну експертизу докторської дисертації Катерини Кириленко (дружини віце-прем'єра з гуманітарних питань В'ячеслава Кириленка) встановивши, що принаймні 30% тексту роботи є матеріалом, скопійованим у інших авторів без посилання на джерела, а рівень її мовного та стилістичного оформлення не відповідає рівню робіт на здобуття наукового ступеня доктора наук. Про це свідчить відповідний експертний висновок, передає DT.UA.



Незважаючи на незаперечні факти масштабного плагіату в докторській дисертації Катерини Кириленко, атестаційна колегія МОН вирішила не позбавляти її наукового ступеня доктора педагогічних наук.



Як зазначає у своєму матеріалі Лідія Суржик, експертизу на предмет наявності в роботі плагіату та відповідності лінгвостилістичного оформлення встановленим вимогам фахівці УМІФ провели по запиту «Української федерації вчених» (лист від наукової громадськості за підписом членкора НАНУ Валерія Мазура). Згідно з документом, в результаті лінгвостилістичного аналізу встановлено, що текст дисертації Кириленко відрізняється неоднорідністю викладу, зайвою образністю, надлишком російських лексичних кальок, а також некоректних та слабких у змістовному відношенні тверджень; містить 696 різноманітних за типом помилок; в іменах та прізвищах авторів цитованих джерел допущено 34 орфографічні помилки та 16 – фактичних. За підсумками експертизи мовне та стилістичне оформлення дисертації Кириленко було визнано не відповідним рівню робіт на здобуття наукового ступеня доктора наук. В той же час, в результаті аналізу на запозичення встановлено 142 фрагмента, скопійованих з робіт інших авторів. Загальний обсяг запозичень (з урахуванням синонімічних замін, вставних слів та інших авторських модифікацій) – 24323 слова (3087 рядків або близько 100 стандартних сторінок), що у відсотковому співвідношенні становить 26% для тексту обсягом 388 сторінок. Встановлено також, що 194 джерела зі списку не мають посилань у тексті дисертації (10 з них – публікації самої Кириленко); посилання з вказівкою на сторінки мають лише 29 джерел, з яких чотири – публікації Кириленко. Все інше – перекопійовано із фрагментів робіт інших авторів. Раніше доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри культурології факультету магістерської підготовки КНУКІМ Тетяна Пархоменко звинуватила Катерину Кириленко, дружину віце-прем'єр-міністра культури В'ячеслава Кириленка, в плагіаті дисертації на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук за спеціальністю «теорія і методика професійної освіти».


Нагадаємо, атестаційна колегія Міністерства освіти і науки на своєму черговому засіданні 1 липня минулого року розглянула висновок спеціалізованої вченої ради НУБіП щодо дисертації Катерини Кириленко. Незважаючи на незаперечні факти масштабного плагіату в докторській дисертації Катерини Кириленко, атестаційна колегія МОН вирішила не позбавляти її наукового ступеня доктора педагогічних наук.

Telegram Channel