Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Китай стратив більше людей, ніж усі решта країни разом узяті

«Amnesty International» розкритикувала Китай за продовження дії на території країни смертної кари. Водночас правозахисна група повідомила про зменшення за минулий рік кількості страт в усьому світі

Число страт на планетіі скоротилася більш ніж на третину і становила 1032 у 23 країнах у 2016 році. Це в порівнянні з 1 634 у 25 країнах у 2015 році, коли найбільшими катами були Іран, Саудівська Аравія, Ірак і Пакистан, інформує видання ЗІК.



Сполучені Штати здійснили 20 смертних вироків у минулому році. 



Передбачається, що Китай страчує тисячі людей, але Пекін не оприлюднює даних, вважаючи число смертних вироків державною таємницею.
Водночас китайський уряд стверджує, що обмежив застосування смертної кари і веде політику: «вбивати менше, вбивати обережно». У рамках цього, верховний суд країни тепер повинен затвердити смертний вирок, винесений суддями нижчої інстанції.
Але активісти стверджують, що без конкретних статистичних даних немає змоги перевірити це.
Загалом у Китає є 46 злочинів, які караються стратою, у тому числі злочини, пов’язані з наркотиками, підпалами та присвоєнням чужого майна та коштів.


За кількістю страт за Китаєм слідує Іран, де у 2016 році страчено щонайменше 567 осіб, в основному за наркозлочини, йдеться у доповіді «Amnesty». На третьому місці Саудівська Аравія – 154 і Ірак з 88 стратами.
Сполучені Штати здійснили 20 смертних вироків у минулому році. Це найнижчий показник починаючи з 1991 року, а кількість людей, засуджених до страти, впала до найнижчого рівня з 1973 року.

Telegram Channel