Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Старовинний образ «Христос у потирі» (1737 р.) – у експозиції Музею волинської ікони

Днями образ повернули після реставрації з Національного науково-дослідного реставраційного центру України (художник-реставратор Ольга Фролова)

На страсному тижні, коли  згадується Тайна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа, Музей волинської ікони презентує унікальну пам’ятку доби бароко. Ікона занотована у фондах Волинського краєзнавчого музею під час звірки експонатів 1974 року.



На страсному тижні, коли згадується Тайна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа, Музей волинської ікони презентує унікальну пам’ятку доби бароко.



Композиція «Христос у потирі» представляє Євхаристію як Тіло і Кров Христа. Сюжет трапляється у гравюрах та на церковному начинні, що використовується під час таїнства Євхаристії: на покрівцях, воздухах, дискосах, чашах і на жертовниках.
Українські майстри сприймали західні впливи, не копіюючи, а творчо переосмислюючи їх .
Волинський іконописець використав мотиви українських гравюр. Проте «Христос у потирі» є винятковим твором за своєю композиційною побудовою та алегоричним змістом. Символічні зображення розповідають про останні дні земного буття Ісуса Христа, його страждання і смерть: глек з мискою, півень, стовп, батіг, тростина, плат Вероніки, спис з губкою, копіє, цвяхи, терновий вінець, червона багряниця, гральні кості та інше. Ікона має точну дату написання «Року Божого 1737 місяця марта дня 26».

Telegram Channel